- Kochanie, zostało troche ugotowanych ziemniaków , wyrzucić je?
- No wiesz, wyrzucić!?Przecież mogę ich użyć do zrobienia chleba.
- Chleba!?
Źródło: Pracownia wypieków
Składniki:
100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę ( z braku praski użyłam widelca)
400 g pszennej mąki
200 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże wsypać do miseczki, dodać cukier, 100 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
Mąkę połączyć z solą i ziemniakami, na środku zrobić dołek i wlać do niego najpierw zaczyn, a potem resztę wody i oliwę. Wodę należy dolewać stopniowo, jej ilość zależy od rodzaju mąki.
Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto.
Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić do wyrastania na godzinę.
Następnie z ciasta uformować okrągły bochenek, który przełożyć do koszyczka do wyrastania wysypanego mąką (lub do durszlaka lub miski wyłożonej ściereczką, oprószonej solidnie mąką).
Odstawić do wyrastania na 45-60 minut.
Wyrośnięty bochenek przełożyć na rozgrzaną blachę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 240 st., spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza lub na dno piekarnika wsypać ok. 1/2 szklanki kostek lodu.
Po 10 minutach, zmniejszyć temperaturę do 210 st C dopiekać kolejne 15-25 minut, do zrumienienia bochenka.
Upieczony chleb przełożyć na kratkę kuchenną i ostudzić przed pokrojenie. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz!