Marzec to imieniny rodziców, a imieniny rodziców nie mogą się odbyć bez deseru lodowego. W tym roku lody bakaliowe z sosem czekoladowym, karmelem i sezamkami. Na taki deser każdy znajdzie miejsce.
Karmel:
175 gr. cukru trzcinowego
75 gr. masła
1 łyżkę miodu lub syropu kukurydzianego
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki likieru amaretto ( opcjonalnie)
Cukier, masło i miód zagotować, a następnie dodać śmietanę i likier.Gotować około 10 min. na małym ogniu, często mieszając.Odstawić do ostygnięcia lub polewać lody ciepłym sosem.
Sezamki :
150 gr. sezamu
150 gr. cukru trzcinowego
1 łyżka wody
Wymieszać skłądniki do uzyskania konsystencji ''mokrego piasku''. Rozłożyć cienką warstwę na wyłożonej pergaminem blaszce i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Pozostawić do wystygnięcia, można przechowywać w blaszanym pudełku.
Ciekawe te pieczone sezamki. Wyprobuje :-)
OdpowiedzUsuń