Żródło : Kwestia Smaku
Składniki, 12 sztuk:
110 g mąki pszennej
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
1/3 płaskiej łyżeczki soli
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
1/3 płaskiej łyżeczki soli
150 g masła, schłodzonego
200 g brązowego cukru
80 ml śmietanki kremowej 30%
80 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
2 średnie jajka
200 g brązowego cukru
80 ml śmietanki kremowej 30%
80 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
2 średnie jajka
Dodatkowo:
1 banan, pokrojony w kostkę
40 g ciemnej lub mlecznej czekolady drobno pokruszonej
100 g solonych orzeszków ziemnych
Polewa karmelowa:
Polewa karmelowa:
1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
4 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
- Babeczki czekoladowe: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem. Ręką rozcierać masło z sypkimi składnikami, aby masa przypominała kruszonkę. Dodać cukier i wymieszać łyżką.
- Do drugiej miski wlać śmietankę kremową, jogurt i wbić jajka. Roztrzepać rózgą na jednolitą masę lub zmiksować mikserem na małych obrotach, nie ubijać.
- Przygotować formę na muffiny z 12 wgłębieniami. Wyłożyć je papilotkami.
- Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo w każdą papierową papilotkę. Do każdej babeczki delikatnie wcisnąć po 3 kawałeczki banana i posypać startą czekoladą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut. Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia. Przygotować polewę karmelową.
- Polewa karmelowa: mleko skondensowane wlać do rondelka z grubym dnem i zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier i mieszając rozpuścić. Gotować przez około 2 - 3 minuty na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, mieszając co chwilę, aby masa nie przywarła do dna i boków rondelka.
- Babeczki polać polewą karmelową i udekorować orzeszkami ziemnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz!