Strony

wtorek, 6 lipca 2010

Rogale


 Blog Liski ''Pracownia Wypieków'' zachęcił mnie do pieczenia chleba, bułek...i pieczywa wszelkiego.Obecnie testuję łatwiejsze przepisy,ale z pewnością, z czasem spróbuję upiec chleb na prawdziwym zakwasie.
Rogale zwyczajne
/6 dużych rogali/
Źródło: Pracownia Wypieków


400 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody




Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
Na oprószonym mąką blacie położyć ciasto, dłonmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubości 1-2 cm).
Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta.
Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem . Przełożyć na nią rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.
W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C.
Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu.
Piec 20-30 minut.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz!