Strony

niedziela, 23 grudnia 2012

Słodkich świąt....





Życzę wszystkich wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia. 
Moje będą bardzo słodkie, więc do zobaczenia za kilka....kilogramów :)




piątek, 21 grudnia 2012

Szybkie pierniczki na koniec świata







Dziś podobno koniec świata, ale jeśli jednak koniec nie nastąpi to polecam przepis na szybkie pierniczki (nawet jeśli nastąpi to chyba jednak jeszcze zdążycie je przygotować i zjeść). Pięknie pachną i nie trzeba czekać, aż zmiękną, są gotowe zaraz po upieczeniu.Tak wiem , że moje nie wyglądają ani na łatwe , ani na szybkie, ale zapewniam, że i bez dekoracji są pyszne, a ich przygotowanie i pieczenie nie zajmie więcej niż godzinę.
Bierzcie się do dzieła, bo święta tuż , tuż...

  • 300 gr. mąki pszennej
  • 100 gr. mąki żytniej (zastąpiłam pszenną)
  • 2 duże jajka
  • 13 dag cukru pudru
  • 100 gr. masła, roztopionego
  • 10o gr. miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej




Sposób przygotowania :
  1. Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, mieszamy i wyrabiamy. Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy mąki.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypujemy je teraz mąką (tak, aby się nie kleiło).
  3. Wykrawamy różne kształty pierniczków.
  4. Układamy je na blaszce w niewielkich odstępach.
  5. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut.
  6. Studzimy na kratce.
  7. Dekorujemy według uznania. 




 Źródło: Tutaj

środa, 19 grudnia 2012

Pepparkakor (pierniczki z Ikei)


 Bardzo dobre pierniczki ( choć może bardziej przypominają ciasteczka) z Ikei. Ich smak jest prawie taki sam jak tych sprzedawanych w sklepiku ze szwedzkimi produktami. Moje są nieco bledsze, ponieważ zamiast melasy dodałam miód, prawdopodobnie to miało wpływ na smak, ale myślę, że są równie dobre jak te z melasą ( wczoraj w końcu znalazłam melasę i z pewnością upiekę je jeszcze raz w oryginalnej wersji).

Składniki:
  • 150 gr. melasy ( syropu klonowego, ja dodałam miód)
  • 110 gr. masła lub margaryny (dodałam masło)
  • 100 gr. cukru pudru 
  • 375 gr. mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 duże jajko 
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika


 Sposób przygotowania:
  1. W małym garnuszku podgrzewamy miód, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, by przestygło.
  2. W dużej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku robimy wgłębienie i dodajemy jajko razem z miodem.
  3. Zagniatamy przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące.
  4.  Przykrywamy ciasto folią przezroczystą i schłodzić w lodówce około 2 godziny.
  5. Odkrawamy małe porcje ciasta, rozwałkowujemy je jak najcieniej na papierze do pieczenia lub oprószonej mąką blaszce. Następnie foremkami wycinamy dowolne kształty. 
  6. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić.
  7. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. 
  8. Przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. 

    Źródło: Tutaj

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pierniczki z bakaliami (moje ulubione)


W tym roku to moje ulubione pierniczki miękkie, pachnące i do tego pełne bakalii. Ciasto podzieliłyśmy z siostrą na dwie części do jednej dodałyśmy bakalie, a drugą pozostawiłyśmy bez dodatków. Ciasto można zrobić nawet na kilka tygodni przed pieczeniem (moje leżakowało tylko 24 godziny) i odstawić do lodówki lub zimnej piwnicy. Polecam wszystkim...jest jeszcze czas!

  Składniki na około 120 sztuk pierniczków:
  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 gr. masła
  • 150 gr. smalcu ( zastąpiłam masłem)
  • 3 torebki przyprawy korzennej do piernika (dodałam około 1,5 torebki) 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku (nie dodałam)
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 jajka
  • 3,5 - 4,5 szklanki mąki pszennej ( dodałam 4 szklanki)
  • 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej  (zastąpiłam mąką pszenną)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 100 gr. suszonej żurawiny *
  • 100 gr. posiekanych orzechów włoskich *
  • 100 gr. płatków migdałowych *
  • 100 gr. rodzynków (nie dodałam)
  • dodatkowo: białko do posmarowania

 * ponieważ bakalie dodałam tylko do połowy ciasta użyłam po 50 gr., dobrze jest posiekać bakalie na małe kawałki, wtedy łatwiej będzie wycinać ciastka.


Sposób przygotowania:

  1. Miód, masło, cukier i wszystkie przyprawy zagotowujemy w garnku.
  2. Kiedy cukier się rozpuszczamy odstawiamy do przestygnięcia na około 20 -30 minut.
  3.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
  4.  Do przestygniętej masy miodowej dodajemy mąkę, jajka, śmietanę i miksujemy na gładką masę.
  5. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera. Dodajemy bakalie i miksujemy.
  6. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w chłodnym miejscu (lodówka lub chłodna piwnica) na dowolny okres czasu - od kilku dni do nawet kilku miesięcy (moje stało tylko 24 godziny).
  7. Ciasto przechowywane w chłodnym miejscu zgęstnieje i  podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania. (użyłam dość dużo mąki do podsypywania).
  8.  Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy foremkami pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia w odległości około 1,5 cm - 2 cm od siebie. Smarujemy lekko roztrzepanym białkiem.
  9.  Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut (piekłam 10 minut), do lekkiego zrumienienia. Pierniczki pieczone zaledwie chwilę dłużej, będą twardsze.
  10.  Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, bardzo dobrze się przechowują. Można przechowywać w zamkniętej puszce przez długi okres czasu. Gotowe i pyszne!
                                                                   Źródło: Tutaj

sobota, 15 grudnia 2012

Świeczniki z piernika

  

Domków z piernika w tym roku nie będzie za to są świeczniki. Chciałam zrobić coś innego no i pojawił się pomysł na świeczniki - stroiki. Przepis na ciasto nadaje się również na domek , bombki na choinkę lub na inne dowolne kształty. Przyznam, że jest z nimi troszkę pracy, ale moim zdaniem warto. Osądźcie sami.

Składniki na 4 - 5 świeczników:
  • 600 gr. mąki pszennej
  • 250 gr. margaryny (można zastąpić masłem)
  • 200 gr. ciemnego cukru
  • 7 łyżek płynnego miodu lub golden syropu (dodałam miód)
  • 1,5 - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
 Sposób przygotowania :
  1. Do garnuszka wkładamy margarynę, cukier, miód.
  2. Podgrzewamy, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu.
  3.  Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy (ciasto może wciąż być ciepłe).
  4. Do misy miksera wsypujemy mąkę, sodę, przyprawy, mieszamy.
  5.  Dodajemy przestudzoną miksturę maślano-cukrową.
  6. Miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu. ( dodałam około 2 łyżki)
  7. Masę piernikową wałkować na grubość 4 - 5 mm (grubsze pierniki są solidniejsze).
  8.  Wycinamy dowolne kształty. Można wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni, następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ( ja rozwałkowuję i wycinam pierniczki bezpośrednio na papierze do pieczenia.
  9. Pieczemy w temperaturze 180º C przez około 12 minut ( w zależności od wielkości). Ważne, że brzegi powinny się zacząć wyraźnie brązowić.
  10.  Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, więc należy poczekać zanim przełożymy je na kratkę do ostudzenia. 

Dekoracja:
Royal icing ( najprostszy przepis):
  • 1 białko
  • kilka kropel cytryny
  • około 250 gr. cukru pudru

 Sposób przygotowania:
  1. Do miseczki wkładamy białko i rozbełtujemy trzepaczką.
  2. Powoli dodajemy przesiany cukier puder i kilka kropel soku z cytryny (spowoduje, że lukier będzie bielszy) i ciągle mieszamy, aż do osiągnięcia konsystencji pasty do zębów. (do lukrowania ciastek użyłam lukru z dodatkiem kilku kropel wody, natomiast do sklejania lukier musi być dodatkowo zagęszczony cukrem pudrem).

 Źródło : Pierniczki

czwartek, 13 grudnia 2012

Pierniczki jak alpejskie

W tym roku sześć rodzajów pierniczków, szaleństwo możliwe tylko dzięki rodzinnej współpracy. Moja siostra mieszała składniki, zagniatała ciasta, mama dzielnie dekorowała, a ja, no cóż byłam odpowiedzialna za rozwałkowywanie ciasta.
Na pierwszy ogień poszły pierniczki jak alpejskie z czekoladową polewą.
Pierniczki przypadły nam do gustu, zrobiłyśmy również wersję z nadzieniem. Czekoladowa polewa wyglądała przepięknie...niestety po wyschnięciu straciła na urodzie, ale nie na smaku.
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml  kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżeczki sody 
  • 2 cynamonu
  • 1 goździków
  •  1/2 kawy rozpuszczalnej
  •  1/2 pieprzu)
  • 250 gr. masła
  • 400 gr. miodu
Dzień przed pieczeniem:
  1. Kakao mieszamy z mąką w dużej misce, odstawiamy.
  2.  Miód zagotowujemy z przyprawami, odstawiamy, wkładamy masło, czekamy aż się rozpuści, a potem wystygnie.
  3. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy - uwaga :śmietana zwiększy swą objętość.
  4.  Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, ubijając, dodawajemy żółtka.
  5.  Ubite jaja wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy, wlewamy miód i dalej mieszamy.
  6. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą.
  7.  Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawiamy je przykryte w chłodne miejsce do zgęstnienia (około 24 godziny).
W dniu pieczenia:
  1. Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na gubość 3 mm ( najsmaczniejsze są grubsze pierniczki) i wykrawamy pierniczki. Mocno podsypujemy mąką.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, pierniczki układamy w odległości kilku centymetrów od siebie.
  3. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 10 minut).
  4. Studzimy na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić (ja użyłam polewy czekoladowej przepis poniżej). Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
   
  
Glazura czekoladowa do pierniczków :

28 g gorzkiej czekolady
  • 3 i 1/4 szklanki cukru pudru 
  • 2,5 łyżki gorzkiego kakao 
  • 2 łyżeczki syropu kukurydzianego (dodałam miód) 
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

    1. Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w małym rondelku nad parą cały czas mieszając (rozpuściłam w mikrofali).
  • Cukier puder przesiewamy z kakao do dużej miski. 
  • Miód i wodę zagotowujemy, mieszamy i wlewamy do miski z cukrem i mieszamy mikserem.
  • Dodajemy roztopioną czekoladę i ekstrakt z wanilii, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca.
  •  W razie potrzeby dodajemy kilka kropel gorącej wody, dobrze miksując za każdym razem.
  •  Ozdabiamy pierniczki (ja nabijam  pierniczek od spodu na wykałaczkę, następnie maczam w glazurze, można też pierniczki ułożyć na kratce i polewać).
  •  UWAGA: Glazura dość szybko zastyga, można ją trzymać w naczyniu z gorącą wodą w czasie nakładania na pierniczki. Gdyby zastygła całkowicie, można ją podgrzać i dodać kilka kropel gorącej wody, wymieszać do gładkości.  ( moja nie zastygała zbyt szybko, może dlatego, że dodalam troszkę więcej gorącej wody)


                                 Żródło : Glazura czekoladowa i Pierniczki

    

    piątek, 7 grudnia 2012

    Ciasteczka dla maluszka


    Co prawda u mnie już wielkie pierniczenie ( właśnie przygotowałyśmy z siostrą czwarte ciasto na pierniczki), ale znalazła się chwila dla małej Anastazji.

    Na około 25 średniej wielkości ciastek:


    200 gr. miękkiego masła
    200 gr. cukru

    400 gr. mąki
    1 lekko roztrzepane jajko
    nasionka z jednej laski wanilii

    Inne wersje smakowe:

    Czekoladowa : zastąpić 50 gr. mąki 50 gr. kakao
    Cytrynowa: starta skorka z jednej cytryny
    Pomarańczowa: drobno starta skórka z jednej pomarańczy

    Sposób przygotowania:
    W oryginale używa się robota kuchennego, ale ja zarabiam ciasto kruche zawsze ręcznie, żeby nie ''przedobrzyć'' i nie uzyskać ciastek, które po upieczeniu tracą kształt.

    Zagniatamy masło i cukier , aż do połączenia składników. Dodajemy jajko, łączymy z cukrem i masłem, a na koniec wsypujemy mąkę. Zagniatamy, aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę.Ciasto zawijamy w folie przezroczystą i odstawiamy do lodówki na nie mniej niż godzinę.

    Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka, po czym wkładamy je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki, a następnie pieczemy ( musimy pamiętać, żeby piec ciastka o jednakowej wielkości inaczej mniejsze się przypala , a większe będą jeszcze surowe)

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez okoo 10 min . Odstawić do wystygnięcia.  
    Żródło : Peggy Porschen

    sobota, 1 grudnia 2012

    Elegancki tort z kameą i proste chocolate mud cake



    Kolejny wpis i kolejne dekoracje, tak się składa, że ostatnio dość dużo dekoruję, co mnie bardzo cieszy.Tym razem elegancki torcik dla bliskiej osoby.W środku czekoladowe mud cake przełożone czekoladowym ganache i dżemem wiśniowym.
    Ciasto jest pyszne i bardzo czekoladowe, a do tego wspaniale nadaje się do obkładania masą plastyczną. Następnym razem spróbuję zrobić wersję z białą czekoladą.






    Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
    • 250 gr. masła
    • 200 gr. czekolady
    • 2 szklanki* cukru
    • 1 1/3 szklanki wody
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 1 1/2 szklanki mąki **
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 szklanki kakao
    • 3 jajka, lekko roztrzepane
     Sposób przygotowania:
    1. Piekarnik ustawiamy na 150 st.
    2. Masło, czekoladę, cukier, wodę i kawę mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia masła i czekolady.
    3. Pozostawiamy do przestygnięcia na około 10 min.
    4. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
    5. Mieszamy suche składniki z czekoladową masą.
    6. Dodajemy jajka i mieszamy delikatnie.
    7. Ciasto wlewamy do tortownicy i piec około 90 minut.
    8. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie przecinamy i przekładamy  ulubionym kremem. 


    Uwagi :

    * szklanka = 250 ml
    ** W oryginalnym przepisie na ciasto użyto 3/4 mąki zwykłej plus 3/4 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (self - rising), ja takiej nie miałam i użyłam 1 1/2 zwykłej mąki tortowej i 1 łyżeczką proszku.

     Źródło :  Best Recipes