Kolejny wpis i kolejne dekoracje, tak się składa, że ostatnio dość dużo dekoruję, co mnie bardzo cieszy.Tym razem elegancki torcik dla bliskiej osoby.W środku czekoladowe mud cake przełożone czekoladowym ganache i dżemem wiśniowym.
Ciasto jest pyszne i bardzo czekoladowe, a do tego wspaniale nadaje się do obkładania masą plastyczną. Następnym razem spróbuję zrobić wersję z białą czekoladą.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 250 gr. masła
- 200 gr. czekolady
- 2 szklanki* cukru
- 1 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 1/2 szklanki mąki **
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki kakao
- 3 jajka, lekko roztrzepane
Sposób przygotowania:
- Piekarnik ustawiamy na 150 st.
- Masło, czekoladę, cukier, wodę i kawę mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia masła i czekolady.
- Pozostawiamy do przestygnięcia na około 10 min.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Mieszamy suche składniki z czekoladową masą.
- Dodajemy jajka i mieszamy delikatnie.
- Ciasto wlewamy do tortownicy i piec około 90 minut.
- Odstawiamy do przestudzenia, a następnie przecinamy i przekładamy ulubionym kremem.
Uwagi :
* szklanka = 250 ml
** W oryginalnym przepisie na ciasto użyto 3/4 mąki zwykłej plus 3/4 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (self - rising), ja takiej nie miałam i użyłam 1 1/2 zwykłej mąki tortowej i 1 łyżeczką proszku.
Ależ on jest piękny, szkoda by było mi go zjeść choć pewnie pyszny;)
OdpowiedzUsuńMniam mniam <3
OdpowiedzUsuńpiękny rzeczywiście...ale czy prosty to bym polemizowała:)
OdpowiedzUsuńsprawdziłam jeszcze raz, czy aby na pewno nie pomyliłam się w przepisywaniu par. Ale nie ma błędu - Twoją parą jest Ania (ania-gotuje.blog.pl). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAlez on elegancki i smakowity, ciekawe czy ja kiedykolwiek dojde do takiej perfekcji:)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki ten Twój tort :)
OdpowiedzUsuńWszystko fajnie ale nie podałaś jak zrobić kem i te piękne dekoracje a to mnie chyba najbardziej interesowało....
OdpowiedzUsuń