Strony

sobota, 1 grudnia 2012

Elegancki tort z kameą i proste chocolate mud cake



Kolejny wpis i kolejne dekoracje, tak się składa, że ostatnio dość dużo dekoruję, co mnie bardzo cieszy.Tym razem elegancki torcik dla bliskiej osoby.W środku czekoladowe mud cake przełożone czekoladowym ganache i dżemem wiśniowym.
Ciasto jest pyszne i bardzo czekoladowe, a do tego wspaniale nadaje się do obkładania masą plastyczną. Następnym razem spróbuję zrobić wersję z białą czekoladą.






Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 250 gr. masła
  • 200 gr. czekolady
  • 2 szklanki* cukru
  • 1 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 1/2 szklanki mąki **
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3 jajka, lekko roztrzepane
 Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik ustawiamy na 150 st.
  2. Masło, czekoladę, cukier, wodę i kawę mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia masła i czekolady.
  3. Pozostawiamy do przestygnięcia na około 10 min.
  4. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  5. Mieszamy suche składniki z czekoladową masą.
  6. Dodajemy jajka i mieszamy delikatnie.
  7. Ciasto wlewamy do tortownicy i piec około 90 minut.
  8. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie przecinamy i przekładamy  ulubionym kremem. 


Uwagi :

* szklanka = 250 ml
** W oryginalnym przepisie na ciasto użyto 3/4 mąki zwykłej plus 3/4 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia (self - rising), ja takiej nie miałam i użyłam 1 1/2 zwykłej mąki tortowej i 1 łyżeczką proszku.

 Źródło :  Best Recipes
 

7 komentarzy:

  1. Ależ on jest piękny, szkoda by było mi go zjeść choć pewnie pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny rzeczywiście...ale czy prosty to bym polemizowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sprawdziłam jeszcze raz, czy aby na pewno nie pomyliłam się w przepisywaniu par. Ale nie ma błędu - Twoją parą jest Ania (ania-gotuje.blog.pl). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez on elegancki i smakowity, ciekawe czy ja kiedykolwiek dojde do takiej perfekcji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo elegancki ten Twój tort :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko fajnie ale nie podałaś jak zrobić kem i te piękne dekoracje a to mnie chyba najbardziej interesowało....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!