Ciasto z duszkami znalazłam już kilka miesięcy temu , ale musiało poczekać na odpowiednią okazję, taką jak Halloween. Przepis na Red Velvet Cake ( w moim przypadku jest brązowe , a nie czerwone, z powodu braku barwnika) znalazłam na jednej z moich ulubionych stron ''Kwestia Smaku'' , próbowałam już innych przepisów na to ciasto, ale ten jest moim zdaniem najlepszy.
Składniki:
Ważne: Składniki potrzebne do wykonania ciasta powinny mieć (a nawet muszą mieć) temperaturę pokojową, najlepiej wyciągnąć je z lodowki na kilka godzin przed pieczeniem.
250 g masła, bardzo miękkiego
320 g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja dodałam ziarenka z jednej laski wanilii)
4 jajka
370 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g kakao
1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego w żelu (ja dodałam barwnik brązowy , bo czerwony akurat się skończył)
Przełożenie:
500 ml śmietanki kremówki, bardzo zimnej
1 szklanka cukru pudru
375 g serka mascarpone (użyłam 600 gr.)
375 g serka kremowego Philadelphia (dodałam 200gr.)
Polewa:
200 gr. gorzkiej czekolady
100 gr. śmietany kremówki
Piekarnik
nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 21 - 25 cm (moja miała 23 cm ) posmarować
masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz
tortownicy. Papier od wewnątrz również posmarować masłem, środek
tortownicy posypać mąką.
Przygotowanie:
W misce zmiksować miękkie masło, cukier i ziarenka wanilii. na białą i puszystą masę. Cały czas ubijając wbijać po jednym jajku.Do drugiej miski przesiać mąkę razem z
proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao i dokładnie wymieszać . Stopniowo dodawać do utartej masy
delikatnie mieszając za każdym razem. Delikatnie połączyć z jogurtem oraz barwnikiem spożywczym.Przełożyć
do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 70 minut, aż wetknięty w środek patyczek będzie suchy.
Wyjąć z piekarnika, studzić przez 10 minut w formie, następnie wyłożyć
na kratkę górą do spodu i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wtedy ciasto łatwiej jest przekroić). Zimne ciasto przekroić dwukrotnie. Śmietankę
kremową ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie
dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski
włożyć obydwa rodzaje sera i wymieszać najlepiej łyżką, a następnie połączyć z bitą śmietaną (bitą smietanę dodajemy do sera). Do czasu przełożenia tortu,
trzymać w lodówce.Masę podzielić na 4 części, 2 części użyć do
przełożenia blatów, 2 kolejne wykorzystać na posmarowanie góry i boków.
Wstawić do lodówki.
W celu wykonania polewy podgrzać śmietanę kremówkę i wymieszać z połamaną na kawałki czekoladą,masę zostawić do ostudzenia i przechowywać w lodówce.Przed podaniem rozprowadzić czekoladę na zimnym cieście i ułożyć duszki (przepis na duszki tutaj ).
Żródło: ''Kwestia smaku''
Inspiracja: ''I am Baker''