Są mocno czekoladowe dzięki dużej ilości kakao, doskonałe zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jak również po kilku dniach. Można je przechowywać w metalowym pudełku do tygodnia, jeśli oczywiście nie znikną wcześniej.
Składniki na około 30 szt.
1 szklanka mąki*
1/4 łyżeczki sody
1/8 łyżeczki soli
5 łyżek miękkiego masła (około 125 gr.)
7 łyżek gorzkiego kakao
1 szklanka cukru*
1/3 szklanki jogurtu naturalnego* (ja dodałam kawowy)
kokos do obtoczenia (opcjonalnie)
Wymieszać w misce mąkę, sodę i sól i odstawić. Rozpuścić masło i umieścić w misce miksera,dodać kakao i cukier. Składniki zmiksować, dodać jogurt i ciągle mieszając dodać mąkę wymieszaną z sodą i solą. Formować niewielkie kulki (można obtaczać je w kokosie) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka uładać w dość dużych odstępach, ponieważ nie utrzymują kształtu.
Piec około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Wyciągnąć z piekarnika, poczekać kilka minut przed przeniesieniem na kratkę, ponieważ będą bardzo miękkie.Gotowe!
* szklanka to około 250 ml.
* szklanka to około 250 ml.
Żródło: www.myreceipes.com
Te ciasteczka wyglądają na idealne do kawy czy herbaty. Z jogurtem na pewno smakują delikatnie. :)
OdpowiedzUsuń