Strony

czwartek, 10 listopada 2011

Szarlotka sypana



Jak sama nazwa wskazuje szarlotki nie zagniatamy, nie ucieramy, nie używamy też miksera tylko najprościej w świecie wysypujemy ją na tortownicę. Przygotowanie to dosłownie kilka minut, póżniej godzinka w piekarniku i dom pachnie cudownie jesienią, długimi wieczorami, świętami, kuchnią mojej babci.....z tym kojarzy mi się szarlotka.

Składniki:

1,5 kg jabłek startych na tarce (ja użyłam tarki o małych oczkach) lub musu jabłkowego
1 szklanka mąki pszennej*
1 szklanka kaszy manny*
1 szklanka cukru*
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gr. masła (najlepiej zamrożonego wtedy łatwo zetrzeć je na tarce)
cynamon, rodzynki (opcjonalnie)

* moja szklanka ma pojemność 250 ml

Przygotowanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wyłożyć dno papierem do pieczenia , a boki posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Suche składniki wymieszać i podzielić na trzy części. Na tortownicę wysypać jedną część suchych składników. Zetrzeć na tarce obrane jabłka. Połowę jabłek ułożyć na tortownicy, posypać cynamonem i rodzynkami.Wsypać równomiernie drugą część suchych składników i przykryć jabłkami , dodać cynamon i rodzynki. Przykryć ostatnią warstwą suchych składników. Masło zetrzeć na tarce ( ja użyłam tarki o małych oczkach) i ułożyć na cieście. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę.Gotowe!

Inspiracja : Moja przyjaciółka Zuzelka oraz Blog ''Moje Wypieki''




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam te szalotke. Robie ja wg przepisu znalezionego baaaardzo dawno temu (kilka a moze nawet kilkanascie lat temu) w Poradniku Domowym. Najbardziej lubie ja jeszcze ciepla z dodatkiem waniliowych lodow..mniam :)

    Pozdrawiam.

    P.S. Robilam ja tez z dodatkiem musu jablkowego i to juz nie to samo. O wiele lepiej smakuje ze startymi jablkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z lepszych ale przede wszystkim prostych szarlotek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta, a pyszna;0 tez lubię sypaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z lodami rzeczywiście wspaniała...próbowałam też z bitą śmietaną lub/oraz z polewą czekoladową.Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. musze w koncu sie zebrac i zrobic taka sypana:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mogę tylko napisać - cudowna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!