Jak sama nazwa wskazuje szarlotki nie zagniatamy, nie ucieramy, nie używamy też miksera tylko najprościej w świecie wysypujemy ją na tortownicę. Przygotowanie to dosłownie kilka minut, póżniej godzinka w piekarniku i dom pachnie cudownie jesienią, długimi wieczorami, świętami, kuchnią mojej babci.....z tym kojarzy mi się szarlotka.
Składniki:
1,5 kg jabłek startych na tarce (ja użyłam tarki o małych oczkach) lub musu jabłkowego
1 szklanka mąki pszennej*
1 szklanka kaszy manny*
1 szklanka cukru*
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gr. masła (najlepiej zamrożonego wtedy łatwo zetrzeć je na tarce)
cynamon, rodzynki (opcjonalnie)
* moja szklanka ma pojemność 250 ml
* moja szklanka ma pojemność 250 ml
Przygotowanie:
Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wyłożyć dno papierem do pieczenia , a boki posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Suche składniki wymieszać i podzielić na trzy części. Na tortownicę wysypać jedną część suchych składników. Zetrzeć na tarce obrane jabłka. Połowę jabłek ułożyć na tortownicy, posypać cynamonem i rodzynkami.Wsypać równomiernie drugą część suchych składników i przykryć jabłkami , dodać cynamon i rodzynki. Przykryć ostatnią warstwą suchych składników. Masło zetrzeć na tarce ( ja użyłam tarki o małych oczkach) i ułożyć na cieście. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę.Gotowe!
Inspiracja : Moja przyjaciółka Zuzelka oraz Blog ''Moje Wypieki''
Uwielbiam te szalotke. Robie ja wg przepisu znalezionego baaaardzo dawno temu (kilka a moze nawet kilkanascie lat temu) w Poradniku Domowym. Najbardziej lubie ja jeszcze ciepla z dodatkiem waniliowych lodow..mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
P.S. Robilam ja tez z dodatkiem musu jablkowego i to juz nie to samo. O wiele lepiej smakuje ze startymi jablkami.
jedna z lepszych ale przede wszystkim prostych szarlotek:)
OdpowiedzUsuńProsta, a pyszna;0 tez lubię sypaną ;)
OdpowiedzUsuńZ lodami rzeczywiście wspaniała...próbowałam też z bitą śmietaną lub/oraz z polewą czekoladową.Polecam!
OdpowiedzUsuńmusze w koncu sie zebrac i zrobic taka sypana:)
OdpowiedzUsuńmogę tylko napisać - cudowna!
OdpowiedzUsuń