Strony

piątek, 28 października 2011

Krwawe kosteczki


Najprostsze bezy zamienily się w krwawe kosteczki.Do ich wykonania potrzebne są:

Składniki na 10 kosteczek i kilka duszków:
50 gr. białek o temperaturze pokojowej
100 gr. drobnego cukru
szczypta soli
zmiksowane truskawki (ilość według uznania)

Ubijamy białka z dodatkiem soli w mikserze, powoli dodając połowę cukru. Kiedy piana jest dobrze ubita  dodajemy resztę cukru mieszając delikatnie drewnianą łyżką.Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przy pomocy sac a poche formujemy kosteczki. Piekarnik nagrzewamy do 80 st i pieczemy( przy lekko uchylonych drzwiczkach) , a raczej suszymy bezy przez około godzinę.

Inspiracja: Blog ''Food Plus Words''

sobota, 22 października 2011

Czekoladki nadziewane




Moje pierwsze czekoladki, może niedoskonałe, ale za to jaka satysfakcja.Czekoladki są bardzo proste do przygotowania, do ich wykonania potrzebne są:

Składnki na około 15 czekoladek:

około 200 gr. gorzkiej czekolady 
silikonowa foremka do czekoladek 
mały pędzelek

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, (musi być gęsta, żeby nie spływała po bokach foremek) pędzelkiem rozprowadzamy czekoladę na dnie i na bokach foremek.Włożyć na około pół godziny do lodówki, a następnie powtorzyć proces. Po zastygnięciu wypełniamy czekoladki ulubionym dżemem lub kremem typu nutella lub lemon curd (przepisy znajdują się tutaj ),  po czym ''zamykamy'' czekoladki warstwą czekolady i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Gotowe!


piątek, 21 października 2011

Ciasteczka czekoladowo - truflowe



Do kokosanek i ciasteczek maślanych dołączają ciasteczka czekoladowo- truflowe.Równie łatwe w przygotowaniu i równie pyszne.Myślałam, że nie zdążę ich upiec,bo ciasto jest tak dobre, że można je jeść bez pieczenia.

Składniki na około 15 ciasteczek:
50 gr. mąki
25 gr. kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
 70 gr. drobnego cukru lub cukru pudru
25 gr. miękkiego masła
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
cukier puder - do obtoczenia
Wszystkie składniki zagnieść i odłożyć ciasto do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki , obtaczać grubo w cukrze pudrze, kłaść na blachę w sporych odstępach.
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC (Ja piekłam około 8 minut).

Żródło: Blog ''Moje Wypieki''

czwartek, 20 października 2011

Ciasteczka maślane


Kolejny przepis na super łatwe ciasteczka gotowe w ciągu kwadransa.

Składniki na około 30 ciasteczek:

120 g miękkiego masła
 3 łyżki cukru pudru
150 g mąki
kilka kropel ulubionego aromatu
Wszystkie składniki zagnieść i ewentualnie odstawić na około pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać dowolne kształty.
Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.

Żródło: ''Blog ''Moje wypieki''


środa, 19 października 2011

Kokosanki



Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu .
Pachną pięknie kokosem, są chrupiace na zewnątrz i cudownie miękkie w środku,a do ich wykonania potrzebne są tylko trzy składniki. Najlepsze ciepłe, zaraz po wysiągnięciu z piekarnika.

Składniki:
2 średniej wielkości jajka  
    140 g cukru pudru
 200 gr. wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką masę kokosową.
      Piec około 15 minut ( w zależności od wielkości) w temperaturze 170ºC. Gotowe!
       

Żródło:Blog ''Moje Wypieki''




wtorek, 11 października 2011

Ciasto dyniowe z cynamonem i lukrem waniliowym (Pull-Apart Cinnamon- Pumpkin Cake)


To ciekawe ciasto, w wielu rożnych wersjach smakowych, znalazłam na kilku amerykańskich  blogach. Nazywa się ''pull-apart cake'', bo nie trzeba go kroić, po prostu wystarczy odrywać kawałki z których się składa, a wszystko to dzięki specyficznej formie przygotowania.

Składniki:

Ciasto:
2 łyżki masła
pół szklanki mleka
2 łyżeczki drożdży w proszku
3/4 szklanki puree z dyni*
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 i pół szklanki mąki

Do posypania:
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła

Lukier:
2 łyżki masła
1 1/2 łyżki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilli

* przepis na puree z dyni  tutaj

W garnuszku roztopić masło i poczekać aż się zarumieni, następnie dodać ciepłe mleko i podgrzać przez nastepne 2-3 minuty.Wlać do miski i poczekać, aż mleko z masłem będą letnie.Dodać cukier i drożdze i zostawić na około 10 minut ,aż drożdęe zaczną ''pracować''.Dodać puree z dyni i szklankę mąki mieszając mikserem.Kiedy składniki się połączą dodawać powoli pozostałą mąkę zarabiając ciasto ręcznie.Po zarobieniu odstawić na około 60-90 minut w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości.
W międzyczasie wymieszać cukier z cynamonem i gałką muszkatołową, a masło roztopić w garnuszku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ,około 20 na 30 cm (można zostawić ciasto w lodówce na całą noc, wtedy będzie się lepiej rozwałkowywać ) Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cukru i przypraw.Pociać na 6 pasków i układac jeden na drugim.Następnie pociać na 6 kwadratów i tak otrzymane kwadraty i ukladać pionowo w podłużnej foremce do keksów.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotować lukier waniliowy podgrzewając masło ,cukier, ziarenka wanilii i mleko.Tak przygotowanym lukrem polać przestygnięte ciasto.

Żródło:Blog ''Willow Bird Baking''

piątek, 7 października 2011

Ciasto dyniowo-czekoladowe



Za oknem pierwszy jesienny dzień deszczowy, ponury, chłodny. W piekarniku moje pierwsze ciasto z dynią w kolorze jesiennych liści  o zapachu zimowego piernika.
To już koniec lata. Jesień idzie ,nie ma na to rady.

Składniki:

425 gr puree z dynii (pokroić dynie na plastry i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na około 1 godz..Po upieczeniu oddzielić miąższ od skórki, odlać nadmiar wody i zmiksować,aż do uzyskania jednolitej masy.
4 duże jajka
240 ml oleju roślinnego
350 gr. cukru
260 gr.mąki
50 gr.otrębów owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka orzechów lub kropeczek czekoladowych
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonych gożdzików
 łyżeczka przypraw do piernika (opcjonalnie zamiast cynamonu i gożdzików)


Rozgrzać piekarnik do 180 st.Okrągłą formę o średnicy 25 cm (forma na babki z otworem w środku) posmarować masłem i posypać mąką.Zmiksować jajka, cukier , olej i olejek waniliowy.Miksować przez 2 minuty ,a następnie dodać puree z dynii i mieszać kolejne 2 - 3 minuty.
W misce wymieszać mąkę , proszek ,sodę, przyprawy i płatki owsiane.Tak wymieszane składniki dodawać do  puree ciągle mieszając, na samym końcu dodać orzechy lub czekoladowe kropeczki.Wstawić do piekarnika na około godzinę.Po wystygnięciu można  polać lurkem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem.Smacznego!

Żródło: www.joyofbaking.com

środa, 5 października 2011

Lemon curd czyli krem cytrynowy





Wspaniały cytrynowy krem z owoców z domowego ogródka.Można go użyć do przełożenia tortów, pyszny z naleśnikami,nadaje się na śniadanie z kromką świeżego chleba, z kruchymi ciasteczkami lub jako polewa do lodów , zastosowań jest dużo wszystko zależy od naszej fantazji. Lemon curd jest łatwy w przygotowaniu i można go przechowywać w lodówce około tygodnia.

Składniki: 

sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta 
2 żółtka 
2 jajka 
200 g cukru 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w małym garnku i zagotować, ciągle mieszając. Pogotować przez około 2 minuty.Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko ostudzić i wstawić do lodówki.
Przepis pochodzi z tego bloga:   
http://mojewypieki.blox.pl/html

Domowa nutella



Z serii ''Co zrobić z workiem orzechów laskowych?".Znalazłam wspaniały przepis na domową nutellę i nawet odważę się stwierdzić,że jest lepsza od oryginału!
Do zrobienia około 250 gr. potrzebujemy:

80 gr. orzechów laskowych
3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
90 gr. gorzkiej czekolady
3 łyżki miodu

Orzechy prażymy na patelni, następnie zawijamy w papierowy ręcznik i trzemy ( w ten sposób pozbywamy się skórek).Następnie ostudzić i zmiksować na płynną masę ( w zależności od miksera zajmie to około 5 - 7 minut). W małym garnku wymieszać mleko, startą lub połamaną na kawałeczki czekoladę i miód.Podgrzewać , aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie połączyć z masą orzechową.Odstawić do ostudzenia.Przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z blogu : Moje wypieki

wtorek, 4 października 2011

Tort cytrynowy z lemon curd

 Tort urodzinowy dla moich przyjaciół, wielbicieli wszystkiego co cytrynowe.Do dekoracji tortu użyłam gum paste ( kwiaty) i fondant do przykrycia tortu.W środku : biszkopt cytrynowy z dodatkiem masła, nasączony sokiem cytrynowym z dodatkiem cukru.Do przełożenia użyłam lemon curd i kremu na bazie masła i cukru pudru z dodatkiem soku cytrynowego.



Biszkopt : 
220 gr. masła
2,5 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżka staktej skórki cytrynowej
2 szklanki mąki
2 duże jajka + 3 żółtka
2 łyżki soku cytrynowego
szklanka mleka z dodatkiem łyżki soku cytrynowego (wymieszać i zostawić na 10 minut)

Dwie okrągłe blaszki o średnicy 23 cm wysmarować masłem i posypać mąką.W misce wymieszać mąkę, sól,proszek do pieczenia, sodę i skórkę cytrynową.W drugiej misce ubić cukier z masłem, następnie dodawać po jednym jajku i sok z cytryn.Pozniej dodawać na przemian mąkę i mleko z dodatkiem soku cytrynowego.Przełożyć ciasto do przygotowanych blaszek i piec około 35 minut w temperaturze 175 st.

Żródło : www.marthasteward.com

Krem:

masło i cukier puder w proporcjach około jeden do trzech
około 2-3 łyżek w zależności od ilości masła i cukru pudru
Krem powinien być gęsty i stwardnieć w lodówce, dzięki temu posmarowany nim tort łatwiej jest pokryć masą cukrową.

Lemon curd:

Przepis w nastęnym poście.


Bułeczki z rodzynkami (o Pain aux Raisin)


Pozornie trudne do zrobienia,  znalazłam przepis na Anice&Canella i już się prawie poddałam ,ale na samym końcu była szybsza ich wersja , to znaczy jednodniowa.

Składniki:
500 gr. mąki tortowej
75 gr. cukru
5 gr. soli
75 gr. masła
20 gr. świeżych drożdży
150 ml wody*
150 ml mleka*
starta skórka cytrynowa lub pomarańczowa
1 żółtko
1 łyżeczka miodu

Krem:
budyń waniliowy

Dodatki:
2 garści rodzynek
1 białko

Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłym miejscu, rozwałkować ciasto i nadać mu kształt prostokąta, posmarować kremem i posypać rodzynkami.Uformować bułeczki zwijąjac ciasto w rulonik.Pociać na kawałki o grubości okolo 1 cm, ulożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem i odstawić na 1,5 godz.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 20 minut.

* ilosc mleka i wody podana jest w przybliżeniu i zależy od rodzaju użytej mąki