Biszkopt :
220 gr. masła
2,5 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżka staktej skórki cytrynowej
2 szklanki mąki
2 duże jajka + 3 żółtka
2 łyżki soku cytrynowego
szklanka mleka z dodatkiem łyżki soku cytrynowego (wymieszać i zostawić na 10 minut)
Dwie okrągłe blaszki o średnicy 23 cm wysmarować masłem i posypać mąką.W misce wymieszać mąkę, sól,proszek do pieczenia, sodę i skórkę cytrynową.W drugiej misce ubić cukier z masłem, następnie dodawać po jednym jajku i sok z cytryn.Pozniej dodawać na przemian mąkę i mleko z dodatkiem soku cytrynowego.Przełożyć ciasto do przygotowanych blaszek i piec około 35 minut w temperaturze 175 st.
Żródło : www.marthasteward.com
Krem:
masło i cukier puder w proporcjach około jeden do trzech
około 2-3 łyżek w zależności od ilości masła i cukru pudru
Krem powinien być gęsty i stwardnieć w lodówce, dzięki temu posmarowany nim tort łatwiej jest pokryć masą cukrową.
Lemon curd:
Przepis w nastęnym poście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz!