Lubicie banany i migdały? Lubicie karmel? Lubicie tańczyć?To lubicie ten mały pudding doskonały na wyjątkowo zimne dni, kiedy mimo mrozu około -13 st Opolska Blogosfera nie zważając na warunki pogodowe tańczyła ( wraz z mieszkańcami Opola) do piosenki Pharrela Williamsa ''Happy''. Po wesołej zabawie wspaniale było wrócić do domu i zjeść taki karmelowo-bananowy deser.
Chcecie zobaczyć jak bardzo Opole is Happy!? Na końcu postu znajdziecie film.:)
Bardzo dziękuję firmie VOG (http://www.vog.pl/) za zaopatrzenie w bakalie!:)
Składniki na 4 ramekiny:
- 175 gr. cukru trzcinowego
- 60 ml wody
- 2 banany
- 75 gr. mielonych migdałów
- 75 gr. mąki
- 150 gr. cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 białka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
- 100 gr. rozpuszczonego masła + 1 łyżka
- W garnuszku podgrzać cukier, wodę i łyżkę roztopionego masła.Ciągle podgrzewając wymieszać do rozpuszczenia cukru.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3-4 minuty, aż do uzyskania konsystencji syropu.Odstawić.
- Banany obrać i pokroić na plasterki.
- Miseczki posmarować masłem, na dnie ułożyc plasterki banana, polać połową sosu.Ustawić na blaszce i odłożyć.
- W miseczce wymieszać mąkę, mielone migdały, cukier, proszek do pieczenia.
- Dodać białka, wanilię, rozpuszczone masło i wymieszać.
- Wlać do miseczek i piec 20 min. w temp. 180 st. do suchego patyczka lub do zrumienienia.
- Podawać z resztą sosu.
Wszystko jest tu mega happy :D
OdpowiedzUsuńTen pudding musi smakować obłędnie, ślinka leci na sam widok:)
OdpowiedzUsuń