A dziś BeeSweet na słono :) i może tak będzie częściej.
Nie dlatego , że skończyły się pomysły na słodkości, ale dlatego, że nie samą słodyczą żyje człowiek i czasem przychodzi ochota na coś konkretnego :).
Drugim powodem pojawienia się tego przepisu jest fakt , że wczoraj ukazała się wspaniała książka, w której zebrane są przepisy mieszkańców Opola. W sierpiu podczas Festiwalu Opolskich Smaków członkowie Opolskiej Blogosfery Kulinarnej zebrali bardzo dużą ilość przepisów, z tych przepisów wybrano 40 i blogerzy ( w tym również ja) przetestowali każdy z przepisów. Wynikiem naszej pracy jest właśnie ta książeczka.
Tym którzy są spoza Opola i nie będą mogli jej nabyć w Punkcie Informacji Turystycznej ( koszt 4,00 zł) polecam blogi moich koleżanek i kolegów z Opolskiej Blogosfery Kulinarnej, na których znajdziecie testowane przez nich przepisy.
Foto: Delimamma
Składniki na 4 porcje:
- 250 gr. ryżu do risotto
- 1 średniej wielkości cebula
- 3-4 ząbki czosnku (plus 1 - 2 ząbki do krewetek)
- 1 lampka białego, wytrawnego
wina
- około 3 łyżki masła
- około 0,5 litra bulionu
warzywnego
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek ( plus 2 łyżki do krewetek)
- 1 opakowanie krewetek (dodałam 200 gr. świeżych, obranych krewetek
plus kilka nieobranych do dekoracji)
- około 0,5 pęczka kolendry lub pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Do garnka, dużego rondla lub na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy 1 łyżkę masła.
- Cebulę i czosnek kroimy drobno, wrzucamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu tak, aby się przyrumieniły około 5 min.
- Dodajemy ryż i mieszamy.
- W osobnym garnku podgrzewamy bulion tak, żeby był ciepły.
- Ryż cały czas mieszamy, a kiedy zrobi się szklisty dolewamy lampkę wina.
- Mieszamy, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie esencje.
- Do ryżu wlewamy chochlę bulionu i przyprawiamy ryż solą i pieprzem.
- Cały czas mieszając czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy kolejną chochlę.Cały proces trwa kolo 15 min.Po tym czasie należy sprawdzić czy ryż jest ugotowany. Jeśli nie to należy dodać kolejną chochlę bulionu.
- W międzyczasie podgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i krewetki.
- Ugotowane krewetki dodajemy do ryżu.Następnie dodajemy masło i odstawiamy na 2 minuty. Posypujemy kolendrą.Risotto jest gotowe.Smacznego!
Żeby dobrze czuć słodycz ciast, wpierw trzeba zaostrzyć sobie apetyt czymś takim :)
OdpowiedzUsuńKrewetki, kolendra - same pyszności! Uwielbiam takie niecodzienne dania z ryżem w roli głównej :)
OdpowiedzUsuń