Strony

niedziela, 16 lutego 2014

Risotto z krewetkami i kolendrą



A dziś BeeSweet na słono :) i może tak będzie częściej.
 Nie dlatego , że skończyły się pomysły na słodkości, ale dlatego, że nie samą słodyczą żyje człowiek i czasem przychodzi ochota na coś konkretnego :).
Drugim powodem pojawienia się tego przepisu jest fakt , że wczoraj ukazała się wspaniała książka, w której zebrane są przepisy mieszkańców Opola. W sierpiu podczas Festiwalu Opolskich Smaków członkowie Opolskiej Blogosfery Kulinarnej zebrali bardzo dużą ilość przepisów, z tych przepisów wybrano 40 i blogerzy ( w tym również ja) przetestowali każdy z przepisów. Wynikiem naszej pracy jest właśnie ta książeczka.
Tym którzy są spoza Opola i nie będą mogli jej nabyć w Punkcie Informacji Turystycznej ( koszt 4,00 zł) polecam blogi moich koleżanek i kolegów z Opolskiej Blogosfery Kulinarnej, na których znajdziecie testowane przez nich przepisy.

Foto: Delimamma

Składniki na 4 porcje:
  • 250 gr. ryżu do risotto
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3-4 ząbki czosnku (plus 1 - 2 ząbki do krewetek)
  • 1 lampka białego, wytrawnego wina
  • około 3 łyżki masła
  • około 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek ( plus 2 łyżki do krewetek)
  • 1 opakowanie krewetek (dodałam 200 gr. świeżych, obranych krewetek plus kilka nieobranych do dekoracji)
  • około 0,5 pęczka kolendry lub pietruszki
  • sól, pieprz
 Sposób przygotowania:
  1. Do garnka, dużego rondla lub na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy 1 łyżkę masła.
  2.   Cebulę i czosnek kroimy drobno, wrzucamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu tak, aby się przyrumieniły około 5 min.
  3.  Dodajemy ryż i  mieszamy.
  4. W osobnym garnku podgrzewamy bulion tak, żeby był ciepły.
  5. Ryż cały czas mieszamy, a kiedy zrobi się szklisty dolewamy lampkę wina.
  6. Mieszamy, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie esencje. 
  7. Do ryżu wlewamy chochlę bulionu i przyprawiamy ryż solą i pieprzem.
  8. Cały czas mieszając czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy kolejną chochlę.Cały proces trwa kolo 15 min.Po tym czasie należy sprawdzić czy ryż jest ugotowany. Jeśli nie to należy dodać kolejną chochlę bulionu.
  9. W międzyczasie podgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i krewetki.
  10. Ugotowane krewetki dodajemy do ryżu.Następnie dodajemy masło i odstawiamy na 2 minuty. Posypujemy kolendrą.Risotto jest gotowe.Smacznego!



2 komentarze:

  1. Żeby dobrze czuć słodycz ciast, wpierw trzeba zaostrzyć sobie apetyt czymś takim :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krewetki, kolendra - same pyszności! Uwielbiam takie niecodzienne dania z ryżem w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!