Strony

piątek, 9 sierpnia 2013

Tarta morelowa z czekoladowym ganache


 
 Zainpirowana tartą znajomego (Dziekuję Przemku!), zrobiłam moją wersję szybkiej tarty z morelami.
 Jak się okazało bardzo trafioną, ponieważ nie dotarła na uroczystość, na którą była przygotowana...znikneła z lodówki!
 
Kruche ciasto (przygotowałam wersję czekoladową)

  •  100 gr. miękkiego masła
  • 100 gr. cukru
  • 200 gr. mąki
  • 1 małe lekko roztrzepane jajko
  • nasionka z jednej laski wanilii

Inne wersje smakowe:

Czekoladowa : zastąpić 25 gr. mąki 25 gr. kakao
Cytrynowa: starta skorka z jednej cytryny
Pomarańczowa: drobno starta skórka z jednej pomarańczy
 
  1.  Zagnieść masło i cukier , aż do połączenia składników.
  2. Dodać jajko, połaczyć z cukrem i masłem, a na koniec dodać mąkę.
  3. Zagnieść, aż składniki dobrze się połączą, formować kulę.
  4. Ciasto zawinać w folię przezroczystą i odstawić do lodówki na nie mniej niż godzinę.
  5. Rozwałkować i ułożyć w formie o średnicy 18 cm, włożyć je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki, a następnie piec.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 15 min . Odstawić do wystygnięcia.  
 
Ganache:
 
  • 250 gr. gorzkiej czekolady 
  • 250 gr. śmietany kremówki
  1. Czekolade połamać na małe kawałki.
  2. Śmietanę podgrzać (musi być gorąca, ale nie można jej zagotować!).
  3. Zalać czekoladę śmietaną, doprowadzić do rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia.
 
Morele:
 
  • 1 kg moreli
  • opcjonalnie: dżem morelowy i pistacje do dekoracji
 
  1. Morele obrać i przekroić na pół.
  2. Włożyć do garnka z wodą, zagotować i odstawić na kilka minut.
  3. Odsączyć.
 
 
 Montaż:
 
 
  1. Kruch ciasto wyjąć z foremki.
  2. Na wierzchu ułożyć połówki moreli.
  3. Morele pokryć czekoladowym ganache i odstawić do zastygnięcia kremu.
  4. Dekorować morelami według uznania (morele można posmarować dżemem, wtedy ciasto będzie bardziej ''błyszczące'').

 

 
Kruche ciasto, żródło : Peggy Porschen

1 komentarz:

Dziękuję, że tu zaglądasz!