Zainpirowana tartą znajomego (Dziekuję Przemku!), zrobiłam moją wersję szybkiej tarty z morelami.
Jak się okazało bardzo trafioną, ponieważ nie dotarła na uroczystość, na którą była przygotowana...znikneła z lodówki!
Kruche ciasto (przygotowałam wersję czekoladową)
- 100 gr. miękkiego masła
- 100 gr. cukru
- 200 gr. mąki
- 1 małe lekko roztrzepane jajko
- nasionka z jednej laski wanilii
Inne wersje smakowe:
Czekoladowa : zastąpić 25 gr. mąki 25 gr. kakao
Cytrynowa: starta skorka z jednej cytryny
Pomarańczowa: drobno starta skórka z jednej pomarańczy
- Zagnieść masło i cukier , aż do połączenia składników.
- Dodać jajko, połaczyć z cukrem i masłem, a na koniec dodać mąkę.
- Zagnieść, aż składniki dobrze się połączą, formować kulę.
- Ciasto zawinać w folię przezroczystą i odstawić do lodówki na nie mniej niż godzinę.
- Rozwałkować i ułożyć w formie o średnicy 18 cm, włożyć je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki, a następnie piec.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 15 min . Odstawić do wystygnięcia.
Ganache:
- 250 gr. gorzkiej czekolady
- 250 gr. śmietany kremówki
- Czekolade połamać na małe kawałki.
- Śmietanę podgrzać (musi być gorąca, ale nie można jej zagotować!).
- Zalać czekoladę śmietaną, doprowadzić do rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia.
Morele:
- 1 kg moreli
- opcjonalnie: dżem morelowy i pistacje do dekoracji
- Morele obrać i przekroić na pół.
- Włożyć do garnka z wodą, zagotować i odstawić na kilka minut.
- Odsączyć.
Montaż:
- Kruch ciasto wyjąć z foremki.
- Na wierzchu ułożyć połówki moreli.
- Morele pokryć czekoladowym ganache i odstawić do zastygnięcia kremu.
- Dekorować morelami według uznania (morele można posmarować dżemem, wtedy ciasto będzie bardziej ''błyszczące'').
Kruche ciasto, żródło : Peggy Porschen
o matulu... zaśliniłam klawiaturę ;)
OdpowiedzUsuńcudne :-)