Ta maleńka rolada, jest delikatna jak chmurka, nie jest za słodka,dzięki dodatkowi w postaci owoców o kwaskowatej nucie.
Bezy kojarzyły mi się z długim oczekiwaniem i suszeniem w piekarniku, a tu taka miła niespodzianka.Nie minęło nawet 20 minut , a siedziałam na tarasie z moją chmurką...szkoda, że tak szybko się skończyła :(
Składniki na 1 małą roladę:
- 1 białko
- 50 gr. cukru
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki octu winnego
- Białko ubić.
- Dodać cukier wymieszany z mąką i dalej ubijać do uzyskania lśniącej piany.
- Dodać ocet i ubijać jeszcze chwile.
- Na blasze posmarowanej odrobiną tłuszczu i wyłożonej papierem do pieczenia uformoać z masy prostokąt o wymiarach okoła 10 cm x 20 cm
- Piec w temp. 150 st. przez około 10 min.
- Wyjąć i zostawić na kilka minut do przestygnięcia.
- Przewrócić bezę na drugą stronę, ułożyć dłuższym bokiem do siebie i wyłożyć na ciasto krem i owoce.
- Zawinać i włożyć do lodówki lub zjeść.
Krem:
- 50 ml śmietany kremówki
- 50 gr. serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- Mascarpone wymieszać przez chwilkę mikserem.
- Ubić śmietanę z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem mascarpone.
Dodatkowo:
Garść owoców typu maliny, czereśnie, truskawki
oj, kusisz mnie! wspaniały, leciutki jak chmurka deser!
OdpowiedzUsuńBajeczna pianka :)
OdpowiedzUsuńTrudno się oprzeć takim rarytasom :)
OdpowiedzUsuń