Wspaniały tort, prawie w całości składa się z mocno czekoladowego musu o aksamitnej konsystencji, która jest zasługą mleka skondensowanego. Do tego równie czekoladowy spód i kawowo- karmelowe trufle. Bardzo lekki, nie ma w sobie ciężkości czekoladowych tortów. Znakomity na letnie uroczystości.
Dla leniwych polecam serwowanie w pucharkach (można pominąć żelatynę), bez trufli za to z malinami lub truskawkami i odrobiną bitej śmietany.
Spód:
- 200 gr. kruchych ciastek czekoladowych
- 80-100 gr. roztopionego i przestudzonego masła
- Piekarnik ustawić na temp. 160 st.
- Tortownicę o średnicy 18-20 cm i wysokości około 8 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem, a następnie ułożyć warstwę ciastek na spodzie tortownicy i ugnieść.
- Włożyć do piekarnika na 10 min.
- Odstawić do wystygnięcia.
Mus czekoladowy:
- 150 gr. gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 33-35%
- 380 ml masy kajmakowej lub mleka skondensowanego gotowanego w puszce przez około 1 godz.
- 115 gr. miękkiego masła
- 60 gr. gorzkiego kakao
- 175 gr. białek ( użyłam białek pasteryzowanych)
- 1,5-2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek zimnej wody
- Wymieszać masło i masę kajmakowa mikserem na niskich obrotach.
- Dodając śmietanę ( nie ubijać wcześniej śmietany!) i kakao i znowu krótko wymieszać.
- Żelatynę namoczyć przez kilka minut w zimnej wodzie.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z żelatyną. Mieszać do połączenia składników.
- Czekoladę dodać do masy mieszając szpatułka.
- W oddzielnej misce ubić białka ( nie powinny być bardzo sztywne)
- Białka dodać do masy delikatnie mieszając szpatułka.
- Gotowy mus wlać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki.
Trufle kawowo-karmelowe:
- 105 ml pełnego mleka
- 15 ml śmietany kremówki 33-35%
- 5 gr. kawy rozpuszczalnej
- 50 gr. cukru
- 115 gr. gorzkiej czekolady, rozdrobnionej
- 25 gr. gorzkiego kakao
- kakao do obtoczenia trufli
- Mleko, śmietanę i kawę zagotować.
- Cukier podgrzać w garnuszku, do uzyskania jasnego karmelu.
- Mleko ze śmietaną i kawą dodawać do karmelu, cały czas mieszając.
- Czekoladę polać mlekiem z karmelem.
- Do masy dodać masło i odłożyć na nie mniej niż pół godz. do lodówki.
- Z zastygniętej masy formować trufle.
Źródło: Tutaj
żebyś mogła usłyszeć moje westchnienie na widok tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńO matko!!!Ale mi narobilas smaka:)))
OdpowiedzUsuńCudowny! Z chęcią wypróbuję ale powiedz gdzie można kupić białka pasteryzowane, bo surowych trochę się obawiam.
OdpowiedzUsuńBialka znalazlam przypadkiem na dziale z nabialem (kupilam wieksza ilosc i czesc zamrozilam...taki eksperyment:)), mysle, ze ewentualnie mozna uzyc bialek w proszku dostepnych na stronach internetowych. Przyznam , ze bialek w proszku uzywalam tylko do royal icing, ale mysle , ze i w ciastach powinny sie sprawdzic.
UsuńDziękuję za odpowiedź, a było to białko płynne czy w proszku?
UsuńDo tortu uzylam bialka plynnego,sprzedaja je w kartoniku tak jak mleko.
Usuńwowww, ale cudo ,jak z najlepszej cukierni ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziekuje, ze odwiedzilyscie moja strone. Polecam wszystkim ten tort, z pewnoscia jeszcze wiele razy go przygotuje.
OdpowiedzUsuńPiękny jest ten tort i podziwiam, ja jakoś nie mogę się zmusić do zrobienia tortu.
OdpowiedzUsuńsuper, genialnie wygląda, taki czekoladowy :)
OdpowiedzUsuńo matko i córko! ten tort to mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńniesamowity! takie lubie... piankowe, delikatne, mus... na urodziny mojego Połówka postaram się stawić mu czoła :)
OdpowiedzUsuń