Witajcie w nowym roku!
Zapodziałam się na chwilkę, ale już jestem i myślę o nowych słodkościach.
Mam nadzieję, że to będzie udany rok, zdrowie będzie dopisywać, marzenia zaczną się spełniać, praca przynośić oczekiwane efekty, a moje słodkie różności będą miały coraz więcej wielbicieli.
A Wy czego życzycie sobie w 2013?
Składniki na około 10 trufli:
- 200 gr. białej czekolady
- 250 ml. różowego wina musującego dobrej jakości ( champagne, spumante) lub 1 łyżka gęstej nalewki lub syropu malinowego, truskawkowego lub wiśniowego
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30 %
- 1 łyżeczka czerwonej galaretki w proszku np. malinowej lub truskawkowej lub wiśniowego
- cukier puder
Przygotowanie:
- Wino wlać do małego garnuszka, zagotować, a następnie zostawić na małym gazie do odparowania.Powinna nam zostać jedna łyżka płynu ( jeśli akurat nie posiadamy wina musującego możemy zastąpić je np. nalewką malinową lub podobną,najlepiej troszkę gęstszą lub syropem owocowym w tym wypadku używamy bezpośrednio łyżki nalewki lub syropu bez odparowywania)
- Nad garnikem z gorącą wodą umieścić miseczkę żaroodporną. Do miseczki wlać zredukowane wino, śmietanę i pokruszoną czekoladę.Wymieszać do rozpuszczenia.
- Do rozpuszczonej czekolady dodajemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia na około 10 - 20 minut (można włożyć do lodówki).
- Z wystygniętej masy formujemy kuleczki i obtaczamy w cukrze pudrze. Smacznego!
Żródło : Tutaj
Swietna presentacja, napewno sa przepyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :) zamarzyły mi się teraz takie trufle
OdpowiedzUsuńtrufle wyglądają słodko! różowo i słodko! jeszcze jak przeczytałam nalewka malinowa..mmniami:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńcudny jest ten róż!
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńA w 2013 życzę sobie przeczytać te 40 książek... ;)
Trufle wygladaja pysznie. Widzialam podobne na innym blogu i mysle o ich zrobieniu:-)
OdpowiedzUsuń