Strony

piątek, 24 sierpnia 2012

Babeczki z kremem/ lodami malinowymi






Zaglądam często na blog Tartelette, żeby pozachwycać się jej zdjęciami. Chciałabym, aby kiedyś na moim blogu pojawiały się podobne zdjęcia. Na razie muszę się zadowolić testowaniem jej przepisów, ale w końcu od czegoś trzeba zacząć. Ja zaczęłam od  Tartelettek z kremem malinowym. Jak się przypadkiem okazało doskonałe również mrożone, ponieważ krem zamienia się w pyszne lody malinowe.


Tarteletki z kremem malinowym

 Tarteletki (około 10 tarteletek pieczonych w foremkach na muffinki):
  • 113 gr. masła
  • 50 gr. cukru
  • 2 żółtka
  • 190 gr. mąki
  • szczypta soli
  •  1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany ( opcjonalnie)
  • pół szklanki dżemu malinowego do wypełnienia babeczek

Przygotowanie:
  1. Wymieszać najlepiej ręcznie masło i cukier.
  2. Dodać żółtka, a na końcu mąkę i sól. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać troszkę więcej mąki , jeśli za twarde można dodać łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany.
  3. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki.
  4. Piekarnik ustawić na 175 st.
  5. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka, pasujące do wybranych foremek(ja użyłam foremki do pieczenia muffinek).
  6. Na wierzchu ułożyć papier do pieczenia i  na przykład suchą fasolkę , tak aby ciasto nie podniosło się w trakcie pieczenia.
  7. Piec około 10 minut, wyciągnąć fasolkę i piec jeszcze 5 minut.
  8. Odstawić do wystygnięcia.
  9. Do każdej babeczki dodajemy około łyżeczki dżemu malinowego.
Krem malinowy:
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 15 ml zimnej wody
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • nasionka z 1/2 laski wanilii
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 50 gr. cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki dżemu malinowego
  • 250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
  1. W małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą i odstawić.
  2. W niewielkiej misce wymieszać cukier, jajko i żółtko, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitego kremu.Odstawić.
  3. W garnku zagotować mleko z wanilią.
  4. Zagotowane mleko odstawić z ognia i dodać do jajek mieszając cały czas. Jeśli pojawią się grudki można użyć sitka.
  5. Przygotowany krem ustawiamy na małym gazie i gotujemy do zgęstnienia, dodajemy dżem.
  6. Gotujemy jeszcze 30 sek. , odstawiamy z gazu i dodajemy żelatynę.
  7. Krem umieszczamy w misce i przykrywamy folią spożywczą ( tak aby dotykała powierzchni kremu, zapobiegnie to powstaniu ''skórki ''), nie wkładamy do lodówki!
  8. Kiedy krem wystygnie i osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy ubita śmietanę kremówkę.
  9. Tak przygotowanym kremem dekorujemy nasze tarteletki.
Dekorujemy według uznania. Ja użyłam Macarons przełożonych przygotowanym kremem.

UWAGI: Proponuję dodać odrobinę więcej dżemu lub odrobinę czerwonego barwnika dla uzyskania ładniejszego koloru kremu.


Źródło: Blog ''Tartelette''






W malinowym raju

8 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! Świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada wspaniale i pewnie tez tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale! Bardzo fajnie by się sprawdziły jako deser dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te muffiny powodują, że zaczyna burczeć mi w brzuchu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł jak sobie dogodzić podwójnie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!