Strony

czwartek, 30 sierpnia 2012

Whoopies!



Znacie Whoopies!? Małe ciasteczka przypominające polskie biszkopty przełożone słodkim kremem lub w wersji letniej lodami. Ja użyłam kremu na bazie serka typu  Philadelphia i białej czekolady ( muszę przyznać, że to baaardzo dobre połączenie!).

Jak donosi Wikipedia  pieczenie Whoopies zapoczątkowały żony Amiszów, które wkładały te małe ciasteczka do torebek ze śniadaniem swoich mężów. Podczas śniadania mężowie znajdowali małe słodkości i krzyczeli ze szczęścia Whoopie!  i stąd też nazwa.

 

Składniki na około 25 małych Whoopies:
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki * kwaśniej śmietany
  • 2 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 115 gr. masła
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki mleka

Ciasto:
  1. Wymieszać śmietanę i sodę i odstawić.
  2. Przesiać razem mąkę i proszek do pieczenia i odstawić.
  3.  Wymieszać jajko z wodą gazowaną i esencją i odstawić.
  4. Cukier i masło wymieszać mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.
  5.  Do cukru i masła dodać jajka wymieszane z wodą ( ciasto może wyglądać na zważone, ale nie należy się tym martwić).
  6. Mleko dodać do miseczki ze śmietaną, powstały mix dodawać na przemian z mąką do ciasta (zaczynamy od mieszanki z mąką, kończymy na mieszance na bazie śmietany).
  7. Powstałe ciasto wkładamy do sac a poche (rękaw cukierniczy) i formujemy okręgi o średnicy około 2 cm.
  8. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 st. (jeśli to możliwe to należy użyć funkcji z termoobiegiem wtedy ciasteczka lepiej rosną)
Krem:
  • 150 gr (około) serka typu Philadelphia w temp. pokojowej
  • 50 gr. białej czekolady
Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Za pomocą miksera łączymy ser ze czekoladą, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Krem umieszczamy w sac a poche (rękaw cukierniczy) i przekładamy ciastka.
* szklanka = 250 ml
Źródło: Blog ''Bakers Royal''

piątek, 24 sierpnia 2012

Babeczki z kremem/ lodami malinowymi






Zaglądam często na blog Tartelette, żeby pozachwycać się jej zdjęciami. Chciałabym, aby kiedyś na moim blogu pojawiały się podobne zdjęcia. Na razie muszę się zadowolić testowaniem jej przepisów, ale w końcu od czegoś trzeba zacząć. Ja zaczęłam od  Tartelettek z kremem malinowym. Jak się przypadkiem okazało doskonałe również mrożone, ponieważ krem zamienia się w pyszne lody malinowe.


Tarteletki z kremem malinowym

 Tarteletki (około 10 tarteletek pieczonych w foremkach na muffinki):
  • 113 gr. masła
  • 50 gr. cukru
  • 2 żółtka
  • 190 gr. mąki
  • szczypta soli
  •  1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany ( opcjonalnie)
  • pół szklanki dżemu malinowego do wypełnienia babeczek

Przygotowanie:
  1. Wymieszać najlepiej ręcznie masło i cukier.
  2. Dodać żółtka, a na końcu mąkę i sól. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać troszkę więcej mąki , jeśli za twarde można dodać łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany.
  3. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki.
  4. Piekarnik ustawić na 175 st.
  5. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka, pasujące do wybranych foremek(ja użyłam foremki do pieczenia muffinek).
  6. Na wierzchu ułożyć papier do pieczenia i  na przykład suchą fasolkę , tak aby ciasto nie podniosło się w trakcie pieczenia.
  7. Piec około 10 minut, wyciągnąć fasolkę i piec jeszcze 5 minut.
  8. Odstawić do wystygnięcia.
  9. Do każdej babeczki dodajemy około łyżeczki dżemu malinowego.
Krem malinowy:
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 15 ml zimnej wody
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • nasionka z 1/2 laski wanilii
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 50 gr. cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki dżemu malinowego
  • 250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
  1. W małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą i odstawić.
  2. W niewielkiej misce wymieszać cukier, jajko i żółtko, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitego kremu.Odstawić.
  3. W garnku zagotować mleko z wanilią.
  4. Zagotowane mleko odstawić z ognia i dodać do jajek mieszając cały czas. Jeśli pojawią się grudki można użyć sitka.
  5. Przygotowany krem ustawiamy na małym gazie i gotujemy do zgęstnienia, dodajemy dżem.
  6. Gotujemy jeszcze 30 sek. , odstawiamy z gazu i dodajemy żelatynę.
  7. Krem umieszczamy w misce i przykrywamy folią spożywczą ( tak aby dotykała powierzchni kremu, zapobiegnie to powstaniu ''skórki ''), nie wkładamy do lodówki!
  8. Kiedy krem wystygnie i osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy ubita śmietanę kremówkę.
  9. Tak przygotowanym kremem dekorujemy nasze tarteletki.
Dekorujemy według uznania. Ja użyłam Macarons przełożonych przygotowanym kremem.

UWAGI: Proponuję dodać odrobinę więcej dżemu lub odrobinę czerwonego barwnika dla uzyskania ładniejszego koloru kremu.


Źródło: Blog ''Tartelette''






W malinowym raju

niedziela, 19 sierpnia 2012

Romantyczne babeczki bananowe



Chcecie oczarować ukochaną osobę, oto prosty przepis na babeczki bananowe z kremowym sercem.Wspaniałe na leniwe niedzielne śniadanie lub słodki podwieczorek.
Zarówno pieczenie jak i dekoracja nie wymagają ani wiele czasu , ani zbytniego wysiłku. Gotowe babeczki możemy zamrozić, a przed podaniem serduszka wypełnić szybkim w przygotowaniu kremem.

Babeczki (około 25-30 sztuk) :
  • 1 1/2 szklanki* zmiksowanych  bananów (bardzo dojrzałych)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki miękkiego masła (dodałam prawie szklankę) 
  • 2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/12 szklanki maślanki (nie miałam maślanki, więc dodałam do mleka około 2 łyżki soku z cytryny i po 15 minutach maślanka gotowa)
Krem:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 240 gr serka typu Philadelphia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nastawić na 140 st. ( w oryginalnym przepisie podane jest 135 st.)
  2. Przygotować około 25 - 30 foremek na muffinki.
  3. W małej miseczce wymieszać zmiksowane banany i sok z cytryny.
  4. W drugiej miseczce wymieszać mąkę, sodę i sól.
  5. W misce miksera wymieszać masło i cukier (około 5 minut na wysokich obrotach).
  6. Do masła i cukru dodawać po jednym jajku.
  7. Dodać wanilię.
  8. Dodawać na przemian maślankę i mąkę.
  9. Dodać banany.
  10. Napełnić foremki do 3/4 wysokości
  11. Piec około 30 - 35 minut lub do suchego patyczka.
  12.  W przepisie oryginalnym proponuje się włożenie gorącego, świeżo upieczonego ciasta na 45 minut do zamrażarki dzięki czemu ciasto ma być miękkie , ja się na to nie odważyłam, a mimo to ciasto smakuje wyśmienicie.
  13. Krem: Za pomocą miksera wymieszać  masło i ser.
  14. Dodać wanilię.
  15. Dodać cukier puder (jeśli nie zależy Wam na sztywnym kremie lub wolicie krem mniej słodki można dodać mniejszą ilość cukru, najlepiej dodawać po trochę i próbować, aż do uzyskania odpowiedniego smaku).
  16. Za pomocą małej foremki do ciastek (można też pomóc sobie małym nożykiem) wykrawać w babeczkach serduszka lub inne dowolne kształty.
  17. Krem umieścić w sac a poche (rękaw cukierniczy) i napełniać serduszka. Smacznego!
* szklanka = 250 ml


Źródło : Oryginalny przepis na ''Ciasto bananowe'' znajduje się tutaj.

wtorek, 14 sierpnia 2012

Słodkie malowanki (sposób przygotowania)


Kilka dni temu wysłałam te ciasteczka  na konkurs na najładniejsze ciasteczko organizowany przez Blogi : Dusiowa Kuchnia i Manufaktura Ciastek.

Trzymajcie kciuki !
 

Na  około 20 - 30 ciastek:

  • 200 gr. miękkiego masła
  • 200 gr. cukru
  • 350 gr. mąki
  • 50 gr. kakao
  • 1 lekko roztrzepane jajko
  • nasionka z jednej laski wanilii


Inne wersje smakowe:
  • Cytrynowa: starta skorka z jednej cytryny
  • Pomarańczowa: drobno starta skórka z jednej pomarańczy 
Sposób przygotowania:

  1. Zagniatamy masło i cukier , aż do połączenia składników (W oryginale używa się robota kuchennego, ale ja zarabiam ciasto kruche zawsze ręcznie, żeby nie ''przedobrzyć'' i nie uzyskać ciastek, które po upieczeniu tracą kształt.)
  2.  . Dodajemy jajko, łączymy z cukrem i masłem, a na koniec wsypujemy mąkę.
  3.  Zagniatamy, aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę.
  4. Ciasto zawijamy w folie przezroczystą i odstawiamy do lodówki na nie mniej niż godzinę.
  5. Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka, po czym wkładamy je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki, a następnie pieczemy ( musimy pamiętać, żeby piec ciastka o jednakowej wielkości inaczej mniejsze się przypala , a większe będą jeszcze surowe)
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 10 min . Odstawić do wystygnięcia.

Lukier plastyczny :
  • 6 gr. żelatyny w listkach
  • 30 ml zimnej wody  
  • 70 gr. glukozy w płynie
  • 8 gr. gliceryny spożywczej (opcjonalnie, dzięki niej kolory będą intensywniejsze)
  • 16 gr. masła w temp. pokojowej450 gr. cukru pudru

  1. Żelatynę umieścić w żaroodpornej miseczce lub garnuszku i zalać wodą, poczekać aż żelatyna wchłonie wodę. 
  2. Ustawić miseczkę nad parą i poczekać aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dodać glicerynę, glukozę i masło.Wymieszać do połączenia składników ( nie dopuścić do zagotowania!) 
  4. Cukier puder włożyć do dużej miski i dolać ciepłą żelatynę . Zagniatać ręcznie do uzyskania jednolitej białej masy (ewentualnie można dodać odrobinę wody lub więcej cukru jeśli masa będzie zbyt twarda lub zbyt miękka). 
  5. Powstałą masę rozwałkować i wykrawać dowolne kształty.
 
Przygotowanie ciastek:

Potrzebne będą:

  • kruche ciastka w dowolnym kształcie
  • wykrojone z lukru plastycznego kształty (takie same jak ciastka)
  • odrobina zwyczajnego lukru lub (royal icing) przepis tutaj
  • barwniki spożywcze najlepiej w żelu ( nie polecam barwników w płynie, ponieważ są zbyt płynne)
  • pędzelek
  • odrobina wody
  1. ''Pokryweczki'' z lukru plastycznego przyklejamy na ciastkach za pomocą odrobiny lukru.
  2. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do wyschnięcia.
  3. Malujemy na ciastkach (tak jak zwykłymi plakatówkami)  kwiaty lub co tylko nam podpowie wyobraźnia.

 UWAGI : Jeśli ktoś, tak jak ja, nie jest zbytnio uzdolniony plastycznie może użyć gotowych szablonów. Układamy szablon na lukrze i używając igły, wykałaczki lub np. szydełka obrysować kształty przedmiotu na lukrze plastycznym.

Źródło: Ciastka Peggy Porschen
Lukier plastyczny www.cookaround.it

środa, 8 sierpnia 2012

Zabierz Tiramisu na spacer


Nie macie towarzystwa na spacer? Zabierzcie Tiramisu!
Taka nowa propozycja tradycyjnego włoskiego deseru. Znalazłam ten pomysł tutaj i pomyślałam, że może komuś spodoba się tak jak mnie. Tak wiem wykonanie takiego Tiramisu zajmuje trochę czasu, ale można rozłożyć przygotowanie na 2 lub nawet 3 dni, a jeśli nie macie czasu na przygotowanie deseru na patyczku to zawsze można przygotować klasyczny deser z użyciem gotowych ciastek i kremu z poniższego przepisu lub użyć ciastek i kremu do wykonania innych deserów.

Ciastka Savoiardi (około 15 sztuk w zależności od wielkości)

Składniki :
  • 65 gr. białek w temperaturze pokojowej (około 3 jajka)
  • 62 gr. cukru
  • 45 gr. żółtek w temperaturze pokojowej (około 2 jajka)
  • 62 gr. mąki
  • szczypta soli 
  • 15 patyczków do lodów (patyczki zanurzamy w wodzie na kilka minut, aby się nie przypaliły w piekarniku)
  • około 50-100 ml świeżo zaparzonej kawy
Przygotowanie:
  1. Ustawiamy piekarnik na około 210 st.
  2. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę.
  3. Dodajemy żółtka i mieszamy powoli.
  4. Dodajemy przesianą mąkę.
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy osuszone patyczki.
  6. Ciasto na Savoiardi wkładamy do sac a poche(rękaw cukierniczy) i formujemy ciastka na patyczkach ( na około 2/3 ich długości). Ciastka muszą się piec na patyczkach.
  7. Wkładamy do piekarnika na około 6 - 10 minut w zależności od piekarnika.
  8. Po wystudzaniu nasączamy kawą (około 2 łyżeczek na ciastko) .
  
Krem:

Składniki:
  • 50 gr. letniego budyniu waniliowego (przygotowanego wcześniej)
  • 125 gr. białej czekolady
  • 125 gr. mascarpone
  • 90 gr. śmietany kremówki
  • pół łyżeczki zmielonej kawy
 Przygotowanie:
  1. Ubić śmietanę kremówkę.
  2. Roztopić czekoladę i wymieszać mikserem z letnim budyniem (temp. około 40 st.).
  3. Powoli dodawać mascarpone i mieszać mikserem na średnich obrotach.
  4. Dodać kawę.
  5. Dodać ubitą śmietanę kremówkę.
  6. Umieścić krem w sac a poche i pokryć ciastka.
  7. Włożyć do zamrażarki na 3 godziny lub dłużej.
Czekoladowa polewa 

Składniki:
  • 150 gr. gorzkiej czekolady
  • 100 gr. masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao do dekoracji
 Przygotowanie:
  1. Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
  2. Polewamy zamarznięte ciastka z kremem.
  3. Posypujemy kakao i wkładamy do zamrażarki. Czekolada zastygnie bardzo szybko, więc po kilku minutach deser będzie gotowy. Smacznego!
Źródło: ''Peccati di gola'' Luca Montersino i Blog ''I Pasticci dello Zio Piero''

piątek, 3 sierpnia 2012

Szybkie ciasto z brzoskwiniami



Jednym z moich ulubionych deserów są pieczone brzoskwinie z kremem waniliowym, czekoladą i ciasteczkami amaretto. To ciasto powstało właśnie z myślą o nich i o ich wspaniałym smaku. Nie wiedziałam, czy eksperyment się uda, ale okazało się , że ciasto wyszło wspaniale.Polecam wszystkim , którzy poszukują nowego pomysłu na brzoskwinie.

Składniki na formę o średnicy 15 cm plus 2 dwie mniejsze o średnicy 6 cm:


Ciasto :
  • 120 gr  miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 130 gr.   mąki
  • 20 gr. kakao
  • kilka kropel ulubionego aromatu najlepiej migdałowego
Krem:
  • 1 budyń waniliowy ( można spróbować użyć budyniu migdałowego, jeśli ktoś znajdzie)
  • kilka ciastek amaretto
  • 1- 2 brzoskwinie
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub likieru amaretto
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto  zagnieść i  odstawić na około pół godziny do lodówki.
  2. Przygotować budyń i zostawić do wystygnięcia przykrywając folią spożywczą (folia musi przylegać do powierzchni budyniu), aby nie powstała na nim ''skórka''.
  3. Do letniego budyniu dodać pokruszone ciasteczka amaretto i aromat.
  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę.
  5. Dodać budyń z ciastkami.
  6. Na wierzchu ułożyć pokrojone na plasterki brzoskwinie.
  7. Piec w temp. 180 st przez około 15-20 minut.
  8. Odstawić do wystygnięcia.
  9. Zimne ciasto można posmarować odrobiną płynnej galaretki, aby ''nabrało kolorów''.

Źródło: Blog ''Moje wypieki'' (Kruche Ciasto)