Strony

środa, 8 sierpnia 2012

Zabierz Tiramisu na spacer


Nie macie towarzystwa na spacer? Zabierzcie Tiramisu!
Taka nowa propozycja tradycyjnego włoskiego deseru. Znalazłam ten pomysł tutaj i pomyślałam, że może komuś spodoba się tak jak mnie. Tak wiem wykonanie takiego Tiramisu zajmuje trochę czasu, ale można rozłożyć przygotowanie na 2 lub nawet 3 dni, a jeśli nie macie czasu na przygotowanie deseru na patyczku to zawsze można przygotować klasyczny deser z użyciem gotowych ciastek i kremu z poniższego przepisu lub użyć ciastek i kremu do wykonania innych deserów.

Ciastka Savoiardi (około 15 sztuk w zależności od wielkości)

Składniki :
  • 65 gr. białek w temperaturze pokojowej (około 3 jajka)
  • 62 gr. cukru
  • 45 gr. żółtek w temperaturze pokojowej (około 2 jajka)
  • 62 gr. mąki
  • szczypta soli 
  • 15 patyczków do lodów (patyczki zanurzamy w wodzie na kilka minut, aby się nie przypaliły w piekarniku)
  • około 50-100 ml świeżo zaparzonej kawy
Przygotowanie:
  1. Ustawiamy piekarnik na około 210 st.
  2. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę.
  3. Dodajemy żółtka i mieszamy powoli.
  4. Dodajemy przesianą mąkę.
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy osuszone patyczki.
  6. Ciasto na Savoiardi wkładamy do sac a poche(rękaw cukierniczy) i formujemy ciastka na patyczkach ( na około 2/3 ich długości). Ciastka muszą się piec na patyczkach.
  7. Wkładamy do piekarnika na około 6 - 10 minut w zależności od piekarnika.
  8. Po wystudzaniu nasączamy kawą (około 2 łyżeczek na ciastko) .
  
Krem:

Składniki:
  • 50 gr. letniego budyniu waniliowego (przygotowanego wcześniej)
  • 125 gr. białej czekolady
  • 125 gr. mascarpone
  • 90 gr. śmietany kremówki
  • pół łyżeczki zmielonej kawy
 Przygotowanie:
  1. Ubić śmietanę kremówkę.
  2. Roztopić czekoladę i wymieszać mikserem z letnim budyniem (temp. około 40 st.).
  3. Powoli dodawać mascarpone i mieszać mikserem na średnich obrotach.
  4. Dodać kawę.
  5. Dodać ubitą śmietanę kremówkę.
  6. Umieścić krem w sac a poche i pokryć ciastka.
  7. Włożyć do zamrażarki na 3 godziny lub dłużej.
Czekoladowa polewa 

Składniki:
  • 150 gr. gorzkiej czekolady
  • 100 gr. masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao do dekoracji
 Przygotowanie:
  1. Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
  2. Polewamy zamarznięte ciastka z kremem.
  3. Posypujemy kakao i wkładamy do zamrażarki. Czekolada zastygnie bardzo szybko, więc po kilku minutach deser będzie gotowy. Smacznego!
Źródło: ''Peccati di gola'' Luca Montersino i Blog ''I Pasticci dello Zio Piero''

40 komentarzy:

  1. Genialne!
    Ale co to jest "sac a poche"? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Booskie tytuł <3
    Ciasteczka też świetnie, ale pracochłonne, więc chyba wolę zjeść tiramisu w domu i sama pójść pobiegać ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne! i prezentuje się wspaniale! z miłą chęcią zabrałabym ze sobą takie tiramisu! :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj:)
    Nigdy nie wpadłam na taki pomysł:)
    Ciekawe<3 musi być pyszne:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurczę, genialny pomysł! Do tego piękne wykonanie :) Idealny deser na te upały, chętnie zabrałabym na spacer :D

    OdpowiedzUsuń
  6. O widzę, że pomysł się spodobał!Już nikt nie będzie spacerował sam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super sposób na tiramisu, szalenie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! Po obrazku myślałam że to lody ale ta wersja jest jeszcze lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pierwszy raz jestem u Ciebie i od razu takie pyszności:)pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne :D Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super concept na deserek na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znakomite, słodkie, zimne i pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  13. przegenialne! klasycznych lodów gałkowych nie robię prawie nigdy (mam chyba zbyt dobrą lodziarnię pod domem :), ale takie cuda uwielbiam :D na pewno do wykorzystania, mimo czasochłonności!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały deser! Pysznie i pięknie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. rewelacja, bardzo pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  16. rewelacyjny pomysł! jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  17. pomysł świetny:) tiramisu w takiej wersji bardzo mi się podoba:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Obłędne tiramisu, niesamowity pomysł. Muszę tylko kilka razy przeanalizować przepis i stwierdzić czy podołam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie , ze podolasz...tez w pierwszym momentcie sie wystraszylam!:)

      Usuń
  19. Wygląda wspaniale:) Z chęcią zjadłabym takie tiramisu:)

    OdpowiedzUsuń
  20. nie wierzę. niemożliwa jesteś!

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziekuje za wszystkie komentarze (to moj najpopularniejszy post!).Wasze mile slowa zachecily mnie do wyprobowania jeszcze innej wersji Tiramisu, mam nadzieje, ze bedzie rownie popularna.

    OdpowiedzUsuń
  22. a czy to ciasto Savoiardi bardzo rośnie ?
    Bo planuję jutro zrobić te cudeńka i się zastanawiam ile nałożyć tej masy na patyczek przed pieczeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czesc Kamyk, ciasto zachowuje swoj kształt, jesli masz mozliwosc to piecz na termoobiegu wtedu ciasteczka urosną delikatnie ''w górę'' :)Powodzenia!

      Usuń
  23. Deser dla tych, co to przynależą do dumnej kategorii 'forever alone'...wspaniały :-) Idealne towarzystwo, to fakt!

    OdpowiedzUsuń
  24. Brava! Pozdrowienia
    Cieszę się podobało

    Ciao!
    ...e spero il traduttore di google abbia funzionato bene! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grazie Ziopiero,sono molto contenta di vederti da quste parti!

      Usuń
  25. Wyglada przepysznie... ciasto na patyczku, tego jeszcze nie probowalam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. wspaniałe, zabrałabym je wszędzie, ale na pewno by w mgnieniu oka zniknęły :)

    OdpowiedzUsuń
  27. na 1 zdj wyglada niesamowicie :)) ten w przekorju

    OdpowiedzUsuń
  28. Tiramisu to moj najukochanszy deser! Patrzac na to Twoje zdjecie chyba zaraz pojece do sklepu po mascarpone. Wyglada oblednie:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!