Strony

środa, 30 maja 2012

Serduszka dla Mamy



Z okazji Dnia Mamy oprócz ''Małej Oranżerii'' przygotowałam te kruche ciasteczka zdobione Royal Icing.
Moim zdaniem to najlepszy przepis na kruche ciastka.Sa wspaniałe w smaku, ale i  zachowują kształt co jest bardzo ważne jeśli chcemy , tak jak w moim przypadku, dekorować ciasteczka:

Na około 25 średniej wielkości ciastek:

200 gr.  miękkiego masła
200 gr. cukru
400 gr. mąki
1 lekko roztrzepane jajko
nasionka z jednej laski wanilii


Inne wersje smakowe:
Czekoladowa : zastąpić 50 gr. mąki 50 gr. kakao
Cytrynowa: starta skorka z jednej cytryny
Pomarańczowa: drobno starta skórka z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:

W oryginale używa się robota kuchennego, ale ja zarabiam ciasto kruche zawsze ręcznie, żeby nie ''przedobrzyć'' i nie uzyskać ciastek, które po upieczeniu tracą kształt.
Zagniatamy masło i cukier , aż do połączenia składników. Dodajemy jajko, łączymy z cukrem i masłem, a na koniec wsypujemy mąkę. Zagniatamy, aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę.Ciasto zawijamy w folie przezroczystą i odstawiamy do lodówki na nie mniej niż godzinę.
Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka, po czym wkładamy je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki, a następnie pieczemy ( musimy pamiętać, żeby piec ciastka o jednakowej wielkości inaczej mniejsze się przypala , a większe będą jeszcze surowe)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez okoo 10 min . Odstawić do wystygnięcia.





Przepis : Peggy Porschen

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2012

sobota, 26 maja 2012

Dzień Matki


''Matka to osoba, która widząc cztery kawałki ciasta dla pięciu osób, mówi, że nigdy nie przepadała za ciastem.''

 Tenneva Jordan











Inspiracja : Peggy Porschen



Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2012


poniedziałek, 21 maja 2012

Słodkie serwetki




Kiedyś chciałam nauczyć się wyszywać tak jak moja mama, moje ciocie, moja babcia, ale pomimo usilnych prób zupełnie mi to nie wychodziło.
 Okazało się jednak, że mogę ''wyszywać'' dzięki royal icing. 
Rezultat nie zachwyca jak dzieła mojej babci, ale od czegoś trzeba zacząć.
Dzisiejszy post poświęcony jest takiej słodkiej serwetce, którą można wykorzystać do ozdobienia tortu. Można ją przygotować wcześniej i przechowywać w metalowym pudełku nawet przez kilka miesięcy.

Sposób przygotowania:
Serwetka przygotowana jest z lukru plastycznego ( przepis tutaj ) i ozdobiona royal icing (przepis tutaj ) , całość położona na cienkiej 3 mm tekturce. Najpierw za pomocą tylki dekoratorskiej nr 2 wycięłam okrągłe otworki, za pomocą tylki do płatków wycięłam płatki kwiatków.Wycięte wzorki ozdobiłam royal icing i pozostawiłam do wyschnięcia na całą noc.Gotowe!



sobota, 12 maja 2012

wtorek, 8 maja 2012

Pierwszy taki tort

Od dawna fascynuje mnie lukier królewski ( royal icing) i próbuję choć trochę nad nim zapanować. Wydaje się, że dekoracje są proste do wykonania , ale jednak trzeba do nich dużo cierpliwości i bardzo dużo wprawy.
 Ja cierpliwości posiadam pod dostatkiem z wprawą gorzej. 
Podobno trening czyni mistrza, więc będę trenować.
Po jednym z pierwszych treningów powstał ten tort.










sobota, 5 maja 2012

Pinacolada cupcakes


Pachną ciepłymi krajami, kokosem, ananasem, wanilią. Kojarzą mi się z  tarasem nad samym morzem albo leżakiem pod palmą na pięknej plaży, leniwym letnim popołudniem lub wieczorem, wakacjami...kiedy ma się czas na oglądanie zachodów słońca i sączenie koktailii...ach rozmarzyłam się. Do wakacji i lata już nie tak daleko, więc dajcie się skusić  tej letniej babeczce.

Składniki na około 18 cupcakes:

1/3 szklanki* rumu lub likieru kokosowego (można użyć np. likieru ''Malibu'')
3/4  szklanki mleka kokosowego
1/4  szklanki soku ananasowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/2 szklanki maki
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka wiórek kokosowych
1 szklanka pokrojonego na małe kawałeczki ananasa z puszki lub świeżego

* szklanka 250 ml

W małej miseczce wymieszać rum, mleko kokosowe, sok ananasowy i wanilię.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę i sól.
W kolejnej misce ubić mikserem masło i cukier, aż do powstania jednolitej masy.
Dodawać do masy po jednym jajku, a następnie mieszankę z małej miseczki (ta
z rumem) oraz mąkę wymieszaną z solą i sodą.
Na końcu dodać kokos i ananas i wymieszać szpatułką lub łyżką.
Wypełnić foremki do cupcakes do 3/4 wysokości i piec przez około 25 min w piekarniku
nagrzanym do 180 st.

Krem:

240 gr. serka typu mascarpone w temp. pokojowej
około 40 gr. masła w temp. pokojowej
2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki rumu lub likieru kokosowego

Wymieszać dobrze mikserem masło z serkiem , następnie dodawać cukier cały czas mieszając
na końcu dodać likier lub rum.
 Krem rozprowadzić na zimnych cupcakes za pomocą łyżki lub
sac a poche.

Dekoracja:

Plasterki ananasa wysuszone w piekarniku.



Żródło: Cupcake Project

wtorek, 1 maja 2012

Słodkie pudełeczka



Dziś przedstawiam słodki pomysł na tak ostatnio  modne  podarunki dla gości.
Własnoręcznie przygotowane pudełeczka, wypełnione lukrowanymi migdałami lub ulubionymi cukierkami mogą być ciekawą i łatwą do wykonania alternatywą dla propozycji  dostępnych na rynku.



Do ich wykonania potrzebne są:

Pudełeczka:

1 białko
1 kg cukru na 6-8 pudełeczek w zależnosci od wielkości

Metalowe foremki
Kawałek grubego kartonu

W misce mieszamy rozbełtane białko i cukier. Cukier powinien przypominać w konsystencji piasek na plaży , z którego chyba każdy z nas kiedyś robił babki.
Tak przygotowanym cukrem wypełniamy foremki ugniatając dokładnie, żeby nie pozostawić żadnych wolnych miejsc. Następnie robimy babki z cukru układając je na blasze pokrytej kartonem ( karton zapobiega karmelizacji cukru). Tak przygotowane babki wkładamy do nagrzanego do 100 st. piekarnika i pieczemy, a raczej suszymy przez około 10 minut, po tym czasie pudełeczka odwracamy i wkładamy na następne 5 minut po czym wydrążamy delikatnie łyżeczka lub nożem środek. Zostawiamy w piekarniku jeszcze na jakieś 15-20 minut do czasu kiedy pudełeczka będą suche wewnątrz.


Metalowe foremki wys.5 cm, średnica 7 cm.

Pokrywki przygotowujemy z lukru plastycznego dostępnego w wielu sklepach internetowych lub przygotowanego w domu.

Lukier plastyczny :

6 gr. żelatyny w listkach
30 ml zimnej wody  
70 gr. glukozy w płynie
8 gr. gliceryny spożywczej (opcjonalnie, dzięki niej kolory będą intensywniejsze)
16 gr. masła w temp. pokojowej
450 gr. cukru pudru

Żelatynę umieścić w żaroodpornej miseczce lub garnuszku i zalać wodą, poczekać aż żelatyna wchłonie wodę. Ustawić miseczkę nad parą i poczekać aż żelatyna się rozpuści, następnie dodać glicerynę, glukozę i masło.Wymieszać do połączenia składników ( nie dopuścić do zagotowania!) Cukier puder włożyć do dużej miski i dolać ciepłą żelatynę . Zagniatać ręcznie do uzyskania jednolitej białej masy (ewentualnie można dodać odrobinę wody lub więcej cukru jeśli masa będzie zbyt twarda lub zbyt miękka). 
Powstałą masę rozwałkować i wykrawać pokryweczki w wybranym rozmiarze. Pokrywki zostawić na 24 godziny w suchym miejscu do wyschnięcia, a następnie dekorować.


Ozdoby wykonane z Gum Paste, cukru plastycznego i lukru królewskiego (royal icing).

Przepis na Gum Paste w jednym z kolejnych postów.