Pachną ciepłymi krajami, kokosem, ananasem, wanilią. Kojarzą mi się z tarasem nad samym morzem albo leżakiem pod palmą na pięknej plaży, leniwym letnim popołudniem lub wieczorem, wakacjami...kiedy ma się czas na oglądanie zachodów słońca i sączenie koktailii...ach rozmarzyłam się. Do wakacji i lata już nie tak daleko, więc dajcie się skusić tej letniej babeczce.
Składniki na około 18 cupcakes:
1/3 szklanki* rumu lub likieru kokosowego (można użyć np. likieru ''Malibu'')
3/4 szklanki mleka kokosowego
1/4 szklanki soku ananasowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/2 szklanki maki
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka wiórek kokosowych
1 szklanka pokrojonego na małe kawałeczki ananasa z puszki lub świeżego
* szklanka 250 ml
W małej miseczce wymieszać rum, mleko kokosowe, sok ananasowy i wanilię.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę i sól.
W kolejnej misce ubić mikserem masło i cukier, aż do powstania jednolitej masy.
Dodawać do masy po jednym jajku, a następnie mieszankę z małej miseczki (ta
z rumem) oraz mąkę wymieszaną z solą i sodą.
Na końcu dodać kokos i ananas i wymieszać szpatułką lub łyżką.
Wypełnić foremki do cupcakes do 3/4 wysokości i piec przez około 25 min w piekarniku
nagrzanym do 180 st.
Krem:
240 gr. serka typu mascarpone w temp. pokojowej
około 40 gr. masła w temp. pokojowej
2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki rumu lub likieru kokosowego
Wymieszać dobrze mikserem masło z serkiem , następnie dodawać cukier cały czas mieszając
na końcu dodać likier lub rum.
Krem rozprowadzić na zimnych cupcakes za pomocą łyżki lub
Krem rozprowadzić na zimnych cupcakes za pomocą łyżki lub
sac a poche.
Dekoracja:
Plasterki ananasa wysuszone w piekarniku.
Żródło: Cupcake Project
słodkie są te wszystkie skojarzenia!:-)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za cupcakes'ami,sa za slodkie dla mnie,ale te sa po prostu cudne!!!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńurocze :)
OdpowiedzUsuńPiękna, aż szkoda jeść :) bardzo smakowite i rzeczywiście mocno wakacyjne smaki.
OdpowiedzUsuńpromocja serków philadelphia z milką? *___* gdzie, kiedy, jak? ;O biegnę! ;)
OdpowiedzUsuńnaprawdę, uzależnia i to mocno. :)
śliczne cupcakes i to w dodatku z pinacoladą...to musi być kokosowy raj, czyż nie? *___*
Promocja niestety we Włoszech...ale może warto się wybrać, choćby po tą Philadelphie:)
UsuńI mi pinakolada kojarzy się z wakacjami a te babeczki są cudne, i do tego dekoracja z ananasa... świetny patent z tym suszeniem! Czy wystarczy suszyć w czasie pieczenia babeczek czy dłużej?
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o ananasa to obieram, kroje w cieniutkie plasterki, układam na chwilę na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru soku.Póżniej plasterki układam na blaszce do muffinek ( we wgłębieniach) i wkładam do piekarnika nagrzanego do około 100 st. tak na 2 godziny( jeśli ananas jest bardzo soczysty to na dłużej).Ananas musi się wysuszyć tak jak np. bezy. Dołączam linka który mnie zainspirował (http://www.duitang.com/people/mblog/20209417/detail/)
UsuńDziękuję za komentarze, miło że zaglądnełyście do mnie.
OdpowiedzUsuńWakacje niby niedługo, ale czemu by ich troszkę nie przyspieszyć? :)
OdpowiedzUsuńPatent z ananasem świetny, muszę wypróbować sama!
łiii...
OdpowiedzUsuńjakie cudowne! takie wakacyjne, kokosowe!
przepiękne!!!! Mam podobne skojarzenia :) Wakacje, wakacje i jeszcze raz wakacje :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcie i bardzo podoba mi się ten wysuszony ananas!
OdpowiedzUsuń