Z okazji Dnia Mamy oprócz ''Małej Oranżerii'' przygotowałam te kruche ciasteczka zdobione Royal Icing.
Moim zdaniem to najlepszy przepis na kruche ciastka.Sa wspaniałe w smaku, ale i zachowują kształt co jest bardzo ważne jeśli chcemy , tak jak w moim przypadku, dekorować ciasteczka:
Na około 25 średniej wielkości ciastek:
200 gr. miękkiego masła
200 gr. cukru
400 gr. mąki
1 lekko roztrzepane jajko
nasionka z jednej laski wanilii
Inne wersje smakowe:
Inne wersje smakowe:
Czekoladowa : zastąpić 50 gr. mąki 50 gr. kakao
Cytrynowa: starta skorka z jednej cytryny
Pomarańczowa: drobno starta skórka z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
W oryginale używa się robota kuchennego, ale ja zarabiam ciasto kruche zawsze ręcznie, żeby nie ''przedobrzyć'' i nie uzyskać ciastek, które po upieczeniu tracą kształt.
Zagniatamy masło i cukier , aż do połączenia składników. Dodajemy jajko, łączymy z cukrem i masłem, a na koniec wsypujemy mąkę. Zagniatamy, aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę.Ciasto zawijamy w folie przezroczystą i odstawiamy do lodówki na nie mniej niż godzinę.
Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka, po czym wkładamy je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki, a następnie pieczemy ( musimy pamiętać, żeby piec ciastka o jednakowej wielkości inaczej mniejsze się przypala , a większe będą jeszcze surowe)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez okoo 10 min . Odstawić do wystygnięcia.
Przepis : Peggy Porschen
Bardzo ladnie Ci wyszly ciasteczka.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie tez dekoruje ciasteczka.
http://ladymoniquemuffins.blogspot.com
Bywam u Ciebie często :)
UsuńPięknie ozdobione :)
OdpowiedzUsuńPiękne!!!
OdpowiedzUsuńale pięknie Ci wychodzą te cukrowe cudeńka!
OdpowiedzUsuńcudeńka!
OdpowiedzUsuńŚlicznie polukrowane :)
OdpowiedzUsuńDziekuję za Waszą wizytę na moim blogu i dziękuję za miłe słowa.
OdpowiedzUsuń