Uwielbiam spotkania z moją przyjaciółką. Możemy rozmawiać godzinami i zawsze przy rozstaniu okazuje się, że mamy sobie jeszcze wiele do powiedzenia. Nieodłączną częścią naszych spotkań są słodycze, a szczególnie ciasta, babeczki, bezy i torty czekoladowe. Również ostatnie z naszych spotkań nie mogło się obyć bez czegoś słodkiego. Tort był tak dobry, że postanowiłyśmy zrezygnować z obiadu i zjeść podwójną porcję słodyczy! Czekam na kolejne spotkanie i myślę o wspaniałym deserze jaki będzie temu spotkaniu towarzyszył!
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru ( szklanka 250 ml)
- 120 gr. mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 gr. kakao
- 150 gr. rozpuszczonego i przestudzonego masła
- W misce miksera ubić jajka (żółtka i białka razem) z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy, masa powinna potroić objętość.
- Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko i dodawać powoli do ubitej masy mieszając delikatnie szpatułką.
- Na koniec dodać masło i wymieszać.
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w temp. 180 st. około 40 -50 min ( do suchego patyczka).
- Odstawić ciasto do wystudzenia, a następnie przekroić w 2 razy.
- 250 gr serka mascarpone ( zimny z lodówki)
- 500 ml śmietany kremówki 30 % (zimna z lodówki)
- 3 łyżki cukru pudru
- 135 gr. (1 opakowanie) markiz Blacky z Cukrów Nyskich
- Śmietankę ubić z serkiem uważając, żeby nie ubijać zbyt długo i nie zważyć kremu.
- Do gotowego kremu wmieszać pokruszone ciastka.
- Przełożyć tort 2/3 kremu , resztę zostawić na posmarowanie boków tortu.
Ganache:
- 100 gr gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- Czekoladę połamać na małe kawałki.
- Śmietankę podgrzać ( ma być ciepła , ale nie można jej zagotować!)i wymieszać z czekoladą.
- Krem odstawić na chwilę do wystudzenia , a następnie udekorować zimny tort.
Dodatkowo:
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 7-8 szt Markiz Blacky
- Śmietankę ubić i udekorować nią tort według uznania lub za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki dekoratorskiej.
- Ułożyć na torcie markizy.
- Smacznego!