Strony

poniedziałek, 22 września 2014

Tort ''Markiza''


 Uwielbiam spotkania z moją przyjaciółką. Możemy rozmawiać godzinami i zawsze przy rozstaniu okazuje się, że mamy sobie jeszcze wiele do powiedzenia. Nieodłączną częścią naszych spotkań są słodycze, a szczególnie ciasta, babeczki, bezy i torty czekoladowe. Również ostatnie z naszych spotkań nie mogło się obyć bez czegoś słodkiego. Tort był tak dobry, że postanowiłyśmy zrezygnować z obiadu i zjeść podwójną porcję słodyczy! Czekam na kolejne spotkanie i myślę o wspaniałym deserze jaki będzie temu spotkaniu towarzyszył!


Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru ( szklanka 250 ml)
  • 120 gr. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 gr. kakao
  • 150 gr. rozpuszczonego i przestudzonego masła

  1. W misce miksera ubić jajka (żółtka i białka razem) z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy, masa powinna potroić objętość.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko i dodawać powoli do ubitej masy mieszając delikatnie szpatułką.
  3. Na koniec dodać masło i wymieszać.
  4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w temp. 180 st. około 40 -50 min ( do suchego patyczka).
  5. Odstawić ciasto do wystudzenia, a następnie przekroić w 2 razy.
Krem :

  • 250 gr serka mascarpone ( zimny z lodówki)
  • 500 ml śmietany kremówki 30 % (zimna z lodówki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 135 gr. (1 opakowanie) markiz Blacky z Cukrów Nyskich

  1. Śmietankę ubić z serkiem uważając, żeby nie ubijać zbyt długo i nie zważyć kremu.
  2. Do gotowego kremu wmieszać pokruszone ciastka.
  3. Przełożyć tort 2/3 kremu , resztę zostawić na posmarowanie boków tortu.

Ganache:
  • 100 gr gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  1. Czekoladę połamać na małe kawałki.
  2. Śmietankę podgrzać ( ma być ciepła , ale nie można jej zagotować!)i wymieszać z czekoladą.
  3. Krem odstawić na chwilę do wystudzenia , a następnie udekorować zimny tort.

Dodatkowo:
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 7-8 szt Markiz Blacky
  1. Śmietankę ubić i udekorować nią tort według uznania lub za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki dekoratorskiej.
  2. Ułożyć na torcie markizy.
  3. Smacznego!

sobota, 20 września 2014

Kurs zdobienia tortów w Opolu!



Przypominam, że 11 i 12.10 w Opolu odbędzą się warsztaty zdobienia tortów z włoską Cake Designer Kristiną Rado. Serdecznie zapraszam! Więcej informacji znajdziecie tutaj :http://bee-sweet.blogspot.com/2014/08/kurs-zdobienia-tortow-w-opolu.html

poniedziałek, 1 września 2014

Lody jagodowe




Ostatnie lody w tym roku z ostatnich świeżych jagód!
O pięknym fioletowym kolorze i wspaniałym smaku. Lody przygotowałam na bazie bardzo łatwej frużeliny jagodowej, której można używać nie tylko do zrobienia tego deseru, ale również jako sos do naleśników, panckaes czy też jako baza kremu z jagodami. Polecam również z malinami czy też jeżynami!



Składniki i sposób wykonania:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 gr. serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3- 4 łyżki frużeliny jagodowej (przepis poniżej)

  1. Mleko i serek zmiksować razem.
  2. Ubić śmietanę kremówę z łyżeczką ekstraktu i dodać do serka i mleka.
  3. Dodać frużelinę jagodową.
  4. Włożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji lub umieścić w plastikowym pojemniczku i włożyć do zamrażarki co godzinę mieszając ( wystarczy pomieszać trzy razy).




Frużelina jagodowa:

500 gr. świeżych lub mrożonych jagód
50 gr. masła
100 gr. cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
  1. Masło rozpuścić w garnku.
  2. Dodać jagody i przez chwilę mieszać.
  3. Po kilku minutach dodać cukier i poczekać, aż mieszanka będzie bardzo ciepła.
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszać do zagotowania.
  5. Odstawić i poczekać do przestygnięcia.
  6. Ciepłą frużelinę można dodawać do naleśników, pancakes lub jeść prosto z garnuszka łyżeczką. Można przechowywać w lodówce pod przykryciem 4-5 dni.