Strony

poniedziałek, 1 września 2014

Lody jagodowe




Ostatnie lody w tym roku z ostatnich świeżych jagód!
O pięknym fioletowym kolorze i wspaniałym smaku. Lody przygotowałam na bazie bardzo łatwej frużeliny jagodowej, której można używać nie tylko do zrobienia tego deseru, ale również jako sos do naleśników, panckaes czy też jako baza kremu z jagodami. Polecam również z malinami czy też jeżynami!



Składniki i sposób wykonania:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 gr. serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3- 4 łyżki frużeliny jagodowej (przepis poniżej)

  1. Mleko i serek zmiksować razem.
  2. Ubić śmietanę kremówę z łyżeczką ekstraktu i dodać do serka i mleka.
  3. Dodać frużelinę jagodową.
  4. Włożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji lub umieścić w plastikowym pojemniczku i włożyć do zamrażarki co godzinę mieszając ( wystarczy pomieszać trzy razy).




Frużelina jagodowa:

500 gr. świeżych lub mrożonych jagód
50 gr. masła
100 gr. cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
  1. Masło rozpuścić w garnku.
  2. Dodać jagody i przez chwilę mieszać.
  3. Po kilku minutach dodać cukier i poczekać, aż mieszanka będzie bardzo ciepła.
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszać do zagotowania.
  5. Odstawić i poczekać do przestygnięcia.
  6. Ciepłą frużelinę można dodawać do naleśników, pancakes lub jeść prosto z garnuszka łyżeczką. Można przechowywać w lodówce pod przykryciem 4-5 dni.

4 komentarze:

  1. Robiłam je kiedyś z pastą z białego ryżu i smietanką wyszły świetne :). Lubię robić lody ręcznie może dlatego że czuję wtedy radość jak powstają kryształki :)
    Pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wczoraj robiłam lody malinowe:) Uwielbiam domowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mają kolor! Nie można się im oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow!!! takie to kazdy by zjadl:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!