Strony

poniedziałek, 26 maja 2014

Fabryka Słodyczy na Dzień Dziecka

 
 
Choć na blogu ostatnio cichutko, to w życiu dużo się dzieje i brak czasu na wiele spraw, również na posty niestety.
 
Już w niedzielę 01.06 zapraszam wszystkich w imieniu swoim, koleżanek z opolskiej blogosfery oraz organizatorów na Słodki Dzień Dziecka w Solaris Center w Opolu

Własnoręcznie stworzone i dekorowane słodycze przez dzieci? Już 1 czerwca stanie się to możliwe dzięki warsztatom Fabryka Słodyczy w Solaris Center.

Dzień Dziecka w Solaris Center to najsłodsze wydarzenie w Opolu! Dzięki warsztatom Fabryka Słodyczy dzieci będą mogły się zagłębić w świecie łakoci i wytwarzać oraz konsumować słodycze przygotowane w
łasnoręcznie!
 Oprócz tego zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie Słodka Fotka, w którym do wygrania kosz słodyczy o wartości aż 100 zł oraz na gry i zabawy dla dzieci , pośród których szczególnie zapowiada się tworzenie łańcuszka uśmiechów wokół galerii. To wszystko już w najbliższą niedzielę, 1 czerwca, na terenie Solaris Center.

Zapraszamy również na bezpłatne zajęcia j. angielskiego dla dzieci Teddy Eddie Show w Szkole języków obcych Master.

Partnerami wydarzenia są: Szkoła języków obcych Master, Jupi Park, Alma

środa, 21 maja 2014

Mandelkaka - szwedzkie ciasto migdałowe

 
10-11 maja w Opolu odbył się Opolski Weekend Europejski. Razem z koleżankami ze Stowarzyszenia Opolskich Blogerów Kulinarnych miałyśmy przyjemność częstować odwiedzających potrawami z krajów europejskich. Ja przygotowałam szwedzkie ciasto Mandelkaka.
Kilka osób poprosiło mnie o przepis, więc z drobnym opóźnieniem ciasto migdałowe pojawia się na blogu. Smacznego!
 
Mandelkaka czyli ciasto migdałowe:
 
Ciasto:
  • 200 gr. zmielonych migdałów
  • 4 białka
  • 120 gr. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubijając dodajemy cukier i proszek do pieczenia.
  2. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy migdały.
  3. Na blaszce do ciasta układamy papier do pieczenia i rysujemy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
  4. Przygotowana masę umieszczamy w obrębie okręgów i pieczemy przez około 20 min. w temp. 180 st. (10 minut w górnej części piekarnika i 10 min. w dolnej części)
  5. Upieczone krążki ściągamy z blachy i układamy spodem do góry na blacie posypanym cukrem pudrem. Odklejamy papier do pieczenia i odstawiamy do wystygnięcia.
 
Krem:
 
  • 100 ml śmietany kremówki 30 % w temp. pokojowej
  • 225 gr. miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 50 gr. cukru
  • 100 - 200 gr. płatków migdałowych do dekoracji
 
Żółtka cukier i śmietanę ubijamy nad parą wodną do uzyskania puszystego i gęstego kremu ( ubijamy około 10 min, nie zagotowywać).
Garnek z ubitym kremem wstawiamy do zimnej wody i dalej ubijamy do ochłodzenia kremu.
W osobnej misce ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego zimną masę jajeczną.
Płatki migdałów wysypujemy na blachę i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 st., czekamy do zrumienienia.
 
Ciasto przekładamy kremem, pozostałą część kremu wykładamy na wierz i boki ciasta.
Obsypujemy zrumienionymi , schłodzonymi płatkami migdałowymi.

UWAGA:
Gdyby krem wyglądał na zwarzony to należy go przez chwilę ubić nad parą wodną.

piątek, 9 maja 2014

Ciasto Cappuccino-Banan


Choć czasu mało i zawsze gdzieś biegnę to na ciasto znajdzie się czas, szczególnie w niedzielę! Z serii ciast do kawy, dziś przedstawiam ciasto czekoladowe z galaretką cappuccino i kremem bananowym.Kolejne słodkie przepisy czekają, muszę tylko znależć trochę czasu na ich opisanie, a tu zapowiada się pracowity weekend!



Ciasto czekoladowe:( składniki na tortownicę o średnicy 23 cm)

  • 3/4 szklanki* gorzkiego kakao
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka w temp. pokojowej
  • 3/4 szkalnki maślanki
  • 3/4 szkalnki gorącej kawy (przygotowanejłyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

*szklanka = 250 ml

  1. Piekarnik ustawić na 180 st.
  2. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm.
  3. Wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki posypać mąką.
  4. W misce miksera wymieszać suche składniki.
  5. W drugiej misce wymieszać jajka, maślankę, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dodać je do suchych składników.
  6. Na koniec wmieszać gorącą kawę i wlać ciasto do formy ( Ciasto będzie bardzo płynne, można zabezpieczyć forme z zewnątrz folią aluminiową).
  7. Piec około 40 min. lub do suchego patyczka.
  8. Poczekać aż ciasto ostygnie, przeciąć na dwa blaty ( wykorzystamy tylko jeden), następnie można włożyć na pół godz. do zamrażarki.

Galaretka cappuccino:

  • 500 ml zimnego mleka
  • około 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( według uznania)
  • około 4 łyzeczek cukru ( według uznania)
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku
  • troszkę zimnej wody
  1. Żelatynę zamoczyć w małej ilości zimnej wody.
  2.  Odlać około 200 ml mleka i podgrzać. 
  3. W ciepłym mleku rozpuścić kawę i cukier, a następnie dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia.
  4. Dodać resztę mleka i odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
  5. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na ciasto.


Krem bananowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 gr. serka mascarpone
  • 3 łyżki bananowego Nesquika w proszku
  • 50 gr. gorzkiej czekolady (do dekoracji)
Wymieszać serek z Nesquikiem.
Dodać śmietanę kremówkę ( nie ubitą) i wymieszać z serkiem. Mieszać tylko do połączenia składników , żeby krem nie zrobił się za rzadki.
Przygotwany krem ułożyć na zastygniętej galaretce.
Ozdobić startą czekoladą.