Strony

sobota, 12 kwietnia 2014

Ciasto "Czeko-Baileys"


Dziś Światowy Dzień Czekolady!Postanowiłam go uczcić tym wspaniałym ciastem czekoladowym z  nutką likieru Baileys. Muszę przyznać, że to jedno z najbardziej udanych ciast jakie piekłam. Przeważnie czegoś mi w cieście brakuje, coś chcę poprawić, ale tym razem byłam zachwycona. Cudownie czekoladowe ciasto, pyszna galaretka jeszcze bardziej czekoladowa niż ciasto , a na górze delikatny mus o wspaniałym smaku likieru Baileys. Bardzo polecam!




Składniki na kwadratową blaszkę o boku 23 cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 3/4 szklanki* gorzkiego kakao
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka w temp. pokojowej
  • 3/4 szkalnki maślanki
  • 3/4 szkalnki gorącej kawy (przygotowanejłyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

*szklanka = 250 ml

  1. Piekarnik ustawić na 180 st.
  2. Przygotować kwadratową formę o boku 23 cm.
  3. Wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki posypać mąką.
  4. W misce miksera wymieszać suche składniki.
  5. W drugiej misce wymieszać jajka, maślankę, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dodać je do suchych składników.
  6. Na koniec wmieszać gorącą kawę i wlać ciasto do formy ( Ciasto będzie bardzo płynne, można zabezpieczyć forme z zewnątrz folią aluminiową).
  7. Piec około 40 min. lub do suchego patyczka.
  8. Wyrównać górę ciasta i zostawić do ostudzenia, następnie można włożyć na pół godz. do zamrażarki.
Galaretka czekoladowa:

350 gr. wody
300 gr. śmietany kremówk 30%
450 gr. cukru
150 gr. kakao
25 gr. żelatyny namoczonej w małej ilości wody

  1. W garnku wymieszać i podgrzać wodę, śmietanę, cukier i kakao. Mieszanka powinna być ciepła , ale nie gorąca około 50 st.
  2. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia i wylać na ciasto ( ciasto powinno znajdować się w obręczy).
  3. Włożyć do lodówki i zostawić do zastygnięcia.

Mus Baileys:

  • 225 ml likieru Baileys
  • 2 białka
  • 600 ml zimnej kremówki (można dodać mniej około 300 ml, wtedy smak likieru będzie bardziej wyczuwalny)
  • 75 gr. cukru
  • 25 gr. żelatyny
  • 150 ml zimnej wody


  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. 
  2. Likier podgrzewamy w mikrofali (musi być ciepły, nie gorący).Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym likierze.
  3. Białko ubijamy na pianę i dodajemy przestudzony Baileys.
  4. Śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy do likieru z białkami.
  5. Wylewamy na zastygniętą galaretkę czekoladową.
  6. Dekorujemy kakao ( opcjonalnie).
  7. Smacznego!



15 komentarzy:

  1. o matkoczekoladowowowowowo! Wygląda przeperfekcyjnie. Myślisz, że zamiast Beileisa sprawdziłby się advokat albo likier orzechowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze mozna i nawet planuje na swieta przygotowac:)

      Usuń
    2. zrobiłam wersje advocatową (: Dziękuję za przepis! Nie mam za bardzo doświadczenia z galaretkami i zastygającymi musami, ale tu wszystko chyba sie udało (: Jutro w Wielkanoc wielka premiera, mogę dać znać jak poszło i podesłać focię jak coś. Dziękuję i wesołych świąt (:

      Usuń
    3. Ja dziś też zrobiłam wersję z adwokatem :) Czekam na zdjęcie i wrażenia :) Życzę wspaniałych Świat!

      Usuń
  2. Wygląda idealnie :) Świetne połączenie i zapewne taki sam smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ! Aż chce się zjeść ze zdjęcia !! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, ciasto marzenie! Wpraszam się choć na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Galaretka czekoladowa - ale świetny pomysł! Całe ciasto wygląda super, ale mi narobiłaś smaka ;d Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. O mamo mamo! Toż to wygląda przesmakowicie! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Boskie :) Czysta poezja po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow..ślinka cieknie na widok tak pysznego ciasta..ale niby czekoladowe, ale z kakao a nie z czekoladą..więc do akcji dodać nie mogę..pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
  9. wiesz, że to ciasto wygląda fantastycznie? Do tego smakuje pewnie nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha :)

    http://coffeewineinspirations.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!