Świąteczne pierniczki z cukrem pudrem ( ilość - w zależności od wielkości około 40)
- 500 gr. mąki
- 250 gr. cukru pudru
- 100 gr. miodu
- 3 duże jajka
- Około 10 gr. przyprawy do piernika
- 60 gr. masła
- Zagnieść wszystkie sładniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego( jeśli miód jest twardy to można go delikatnie podgrzać w garnuszku lub mikrofalówce)
- Zostawić ciasto na noc w chłodnym miejscu.
- Następnego dnia rozwałkować i wykrawać pierniczki. (Jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypać mąką.)
- Ciastka piec na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w piekarniku ustawionym na 180 st. Przez 10-15 min w zależności od wielkości.
- Pierniczki przechowywać w metalowych pudełkach. Miękkną po kilku dniach.
pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńOne są cudowne! Moim wyczynem jest pomalowanie pierniczków ciemną czekoladą, a potem esy floresy z białej! ;)
OdpowiedzUsuńFascynujące, masz prawdziwy talent, podziwiam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam:) Dekoracja po prostu bajkowa!
OdpowiedzUsuńKrysia
Przecudne, to mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuńale pięknie ozdobione! wow! :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne te pierniczki, szkoda,że ja tak nie potrafię:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i bardzo apetycznie !
OdpowiedzUsuńDziękuję! Iwona Sirko ja też nie potrafiłam :)
OdpowiedzUsuńPiękne. Niestety, z braku czasu pierniczki będę robić dopiero tuż przed świętami.
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Zazdroszczę talentu! Nie umiałabym wybrać najładniejszego, wszystkie są cudowne!
OdpowiedzUsuńGratuluję sukcesów :)
OdpowiedzUsuńPierniczki wyglądają zjawiskowo
Pozdrawiam przedświątecznie
Przepięknie udekorowane pierniczki:)
OdpowiedzUsuńTwoje pierniki są takie piękne!
OdpowiedzUsuń