Deser ''Panna Cotta'' znają chyba wszyscy. Proponuję ten znany deser w formie tortu, doskonałego na coraz cieplejsze dni. Ten biały, aksamitny mus o konsystencji Ptasiego Mleczka (lekkości nadaje dodatek ubitej śmietany) wspaniale łączy się z miękkim, wilgotnym ciastem czekoladowym i gruszkami pachnącymi cynamonem (można zastąpić innymi dowolnymi owocami np. świeże truskawki, maliny, czereśnie, bez potrzeby gotowania).Ciasto jest pyszne samo w sobie, ale można je jeszcze wzbogacić dodatkiem sosu karmelowego i/lub czekoladowego.P.S. Od kilku dni na moim blogu pojawiło się nowe logo, jak Wam się podoba?
Gruszki w syropie :
- 2 gruszki
- 500 ml wody
- 150 gr. cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Obrać gruszki i pokroić wzdłuż na 4 części.
- Gotować gruszki z wodą, cukrem i cynamonem przez około 10 minut na małym ogniu.
- Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto czekoladowe:
- 80 gr. gorzkiej czekolady
- 80 gr. masła
- 2 żółtka
- 70 gr. cukru (1)
- 100 gr. obranych migdałów
- 50 gr. kruchych ciastek czekoladowych
- 2 białka
- 20 gr. cukru (2)
- Piekarnik ustawić na 160 st.
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Zmielić migdały i ciastka (można pokruszyć ciastka, a migdały pociąć na małe kawałeczki)
- Ubić żółtka z cukrem (1).
- Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
- Dodać białko ubite z cukrem (2).
- Na koniec dodać migdały wymieszane z ciastkami.
- Przełożyć do tortownicy i piec około 20 minut.
Panna Cotta:
- 250 gr. śmietany kremówki
- 100 gr. cukru (dodałam 70 gr.)
- 1 laska wanilii
- 7 gr. żelatyny w listkach
- 250 gr. ubitej śmietany kremówki
- Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.
- Śmietanę kremówkę wymieszać z cukrem i dodać wanilię.
- Śmietanę podgrzać, ale nie zagotowywać!
- Dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, odstawić do wystygnięcia.
- Do przestygniętej śmietany dodać ubitą śmietanę kremówkę mieszając delikatnie.
Montaż:
- Ciasto zostawić w formie , na cieście ułożyć gruszki , a następnie pokryć panna cotta.
- Zostawić na kilka godzin w lodówce do zastygnięcia. (Ja boki formy wyłożyłam grubszą folią, po zastygnięciu ciasta, ściągnęłam folie- dzięki niej bok tortu jest równy i gładki)
- Ciasto kroić nożem zanużonym we wrzątku i podawać z sosem karmelowym i czekoladowym. Przepis poniżej.
Opcjonalnie:
Sos karmelowy:
- 100 gr. cukru
- 50 gr. wody
- 30 gr. glukozy w płynie
- 50 gr. gorącej wody
- Cukier, wodę i glukozę podgrzać do 170 st.
- Ściagnąc z ognia i dodać wrzącą wodę.
- Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Sos czekoladowy:
- 200 gr. wody
- 60 gr. cukru
- 10 gr. mąki ziemniaczanej
- 50 gr. gorzkiej czekolady
- 15 gr. gorzkiego kakao
- Cukier, mąkę, czekoladę i kakao wymieszać.
- Dodać wrzątek i wymieszać.
- Podgrzewać na małym ogniu około 5 min. cały czas mieszając.
Żródło : Tutaj
...ciasto piękne jak również logo!
OdpowiedzUsuńlogo śliczne ! a na ciasto sama bym się skusiła :D
OdpowiedzUsuńTort piękny i przepyszny! Logo bardzo słodkie, śliczne, gratuluję kreatywności!
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńi zapewne tak smakuje. pozdrawiam!
Uwielbiam gruszki, ta wersja panna cotty jest niesamowita :)
OdpowiedzUsuńSuper logo i tort też cudo (jak zresztą inne też). Słodki blog :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńniesamowite :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńjak panna cotta to przepis czeka na 14.12. na urodziny mojej mamy ;)
OdpowiedzUsuń