Marzec to w moim domu miesiąc imienin i spotkań rodzinnych. Przy takich okazjach jest zawsze powód, żeby upiec coś słodkiego, a że w mojej rodzinie jest wielu miłośników słodyczy mogę wypróbować kilka nowych przepisów. Pierwszym ciastem jakie upiekłam jest ten czekoladowy torcik z wspaniałym , aksamitnym kremem na bazie mascarpone ( takie kremy lubię najbardziej), do ciasta dodałam wiśnie, które doskonale pasują do czekolady ( możemy użyć zwykłych wiśni z kompotu lub takich moczonych w nalewce wtedy nasz tort nabierze ostrości i stanie się wspaniałym tortem dla dorosłych)
Ciasto:
- 5 dużych jajek
- 125 gr. gorzkiej czekolady rozpuszczanej w kąpieli wodnej
- 125 gr. miękkiego masła
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 gr. cukru
- 125 gr. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masło ucierać , aż stanie się białe.
- Dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę.
- Rozpuszczoną w jednej łyżce kawę dodać do masła i czekolady.
- Cały czas miksując dodać cukier.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Dodawać po jednym żółtku i miksować.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
- Ubić białka i powoli połączyć z masą czekoladową.
- Ciasto włożyć do wyłożonej papierem formy ( okrągłej o średnicy 22 cm ).
- Piec około 30 minut ( do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 st..
- 500 gr. serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30% zimnej
- 200 gr. gorzkiej czekolady
- 5 łyżek cukru pudru
- opcjonalnie : wiśnie ( mogą być wiśnie z nalewki)
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i trochę przestudzić.
- W drugiej miseczce wymieszać np.widelcem lub krótko mikserem mascarpone, śmietankę i cukier puder do połączenia składników, a następnie połączyć z czekoladą.
- Dodać odsączone owoce.
Polewa na wierzch tortu:
- 70 gr. gorzkiej czekolady
- 30 gr. masła
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Odstawić do lekkiego wystudzenia.
- Połączyć z masłem i polać wierzch ciasta.
Ganache do dekoracji:
- 150 ml śmietanki kremówki
- 100 gr. czekolady gorzkiej
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- Podgrzać śmietankę (ma być gorąca, ale nie zagotowywać).
- Zalać śmietanką czekoladę.
- Dodać cukier puder i wymieszać do połączanie askładników.
- Przestudzić ( najlepiej wstawić miseczkę z masą do zimnej wody)i ubić na wysokich obrotach na krem. (Im zimniejsza tym szybciej się ubije).
- Ubitym kremem dekorować tort za pomocą rękawa dekoratorskiego.
- około 50 gr. mielonych migdałów
- około 50 gr. startej gorzkiej czekolady
Smacznego!
Inspiracja : Tutaj
Kapitalny!
OdpowiedzUsuńWygląda baardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńcudowny! Wspaniałe połączenie czekolady i wiśni!
OdpowiedzUsuńpodzielam Twoją miłość do kremów na bazie mascarpone, torcik cudo :)
OdpowiedzUsuńPiekny i jaki ma pyszny skład! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWow, torcik boski:)
OdpowiedzUsuńŚliczny i pewnie pyszny - zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Uwielbiam jeść i przyrządzać torty! :)
OdpowiedzUsuńsądząc po składnikach i widoku, tort musi byc cudowny, będę o nim pamiętać:)
OdpowiedzUsuń