Strony

piątek, 9 listopada 2012

Aksamitny sernik potrójnie czekoladowy






Wspaniałe połączenie konsystencji i smaków. Cudownie kremowy, oszałamiająco czekoladowy, trudno mi będzie znależć lepszy sernik. Każda z jego warstw może stać się oddzielnym deserem , nie trzeba koniecznie przygotowywać całego ciasta, ale gwarantuję, że wart jest każdej minuty spędzonej przy jego przygotowaniu.

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.

Warstwa pierwsza - ciastka:
  • Około 30 ciasteczek typu Oreo
  • 4 łyżki masła (około 50 gr)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  1. Kruszymy ciastka (najlepiej włożyć je do woreczka i rozdrobnić tłuczkiem lub wałkiem do ciasta).
  2. Rozpuszczamy masło.
  3. Dodajemy masło i kawę do rozdrobnionych ciastek i mieszamy.
  4. Wykładamy warstwę ciastek w tortownicy,ugniatamy delikatnie spodem szklanki i wkładamy do lodówki.

Warstwa druga - sernik:
  • 500 gram sera typu philadelphia  ( ja użyłam 250 gr. mascarpone i 250 gr. philadelphia)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka (temperatura pokojowa)
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  1. Zagotowujemy około 1 litra wody
  2. Ustawiamy piekarnik na 160 st.
  3. Do miski miksera wkładamy ser i miksujemy przez kilka minut, aż ser stanie się kremowy.
  4. Dodajemy sól i cukier i miksujemy przez kilka kolejnych minut.
  5. Dodajemy ekstrakt z wanilii, a następnie jajka. Jajka dodajemy pojedynczo i czekamy, aż połączą się dobrze z masą.
  6. Zmniejszamy szybkość miksera i dodajemy śmietanę kremówkę.
  7. Okrągłą formę, z przygotowaną wcześniej warstwą ciastek, owijamy szczelnie ( boki i dól) w folię aluminiową i wypełniamy masą serową do połowy wysokości.
  8. W piekarniku ustawiamy duże naczynie ( typu brytfanna) i wlewamy wrzątek , do naczynia wkładamy naszą formę z masą serową, wrzątek powinien sięgać połowy formy.
  9. Pieczemy przez około 1 godzinę i 15 minut.
  10. Wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze na godzinę.
  11. Wyciągamy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin).

 Warstwa trzecia - mus czekoladowy:
  • 180 gr. gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
  • 1/4 szklanki plus 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  1. Czekoladę i masło rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą.
  2. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia się składników.
  3. Odstawiamy na kilka minut do ostudzenia.
  4. W drugiej misce ubijamy białka z 1/4 szklanki cukru na niezbyt sztywną pianę.
  5. Do czekolady dodajemy żółtka cały czas miksując na średnich obrotach.
  6. Ubitą pianę łączymy z czekoladą za pomocą szpatułki.
  7. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę ubitą  z resztą cukru i ekstraktem z wanilii.
  8. Mus umieszczamy na zimnej masie serowej, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki.

Warstwa czwarta - ganache kawowy:


  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 150 gr. gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka rumu lub ekstraktu z wanilii

  1. Podgrzewamy śmietanę ( musi być gorąca, ale nie możemy doprowadzić jej do wrzenia).
  2. Na rozdrobnioną czekoladę wlewamy śmietanę.
  3. Dodajemy kawę i rum i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Przygotowany wcześniej sernik wyciągamy z lodówki, ściągamy obręcz formy. Na wierzch wylewamy  lekko przestudzony ganache. Smacznego!
Uwagi :
  • szklanka = 250 ml
  • przygotowanie ciasta można rozłożyć na 2 dni, w pierwszy przygotowujemy sernik ze spodem , a w drugi mus i ganach
  • piekłam ciasto w nieco mniejszej formie, ciasto , które mi zostało upiekłam w dwóch małych miseczkach z ceramiki w piekarniku bez zanurzania ich w gorącej wodzie, wyszły wspaniale, tylko delikatnie zapadły się na środku
Źródło : Blog ''Mangio da sola''

 


20 komentarzy:

  1. Alez on piekny! I naprawde wykwintny. Nawet na swiatecznym stole bylby na miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie się prezentuje, aż mi ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli smakuje tak rewelacyjne jak wygląda, to ja poproszę cały!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje, a smaki cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super świąteczny pomysł :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla tego sernika dalabym sie pokroic:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o jaa! chcę go spróbować! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Tyle dobroci (czyt.czekolady) naraz! Aż grzechem byloby nie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nominowałam Cię do Liebster Blog :) Po szczegóły zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. obłędny, jak widzę takie cuda to zachodzę w głowę czego tak rzadko piekę serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję Wam za miłe słowa i polecam bardzo ten sernik...w tym tygodniu chyba znowu go upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Praco- i czasochłonny, ale wart poświęcenia się. Musi smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zakochalam sie bez reszty. Przepis juz jest w zakladkach-lada dzien zrobie to cudo:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieknie, kuszaco, wspaniale! Pysznie skomponowane smaki! Sernik rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!