Strony

środa, 4 lipca 2012

Czekoladowe semifreddo z czereśniami




Czas na czereśnie, jedne z moich ulubionych owoców. Tym razem semifreddo, szybsza wersja lodów. Tak samo pyszna o ile nie lepsza. Semifreddo nie wymaga użycia maszyny do lodów i pozostaje przyjemnie kremowe. Jego czekoladową wersję można łączyć z różnymi owocami takimi jak truskawki, maliny czy proponowane przeze mnie czereśnie. Przygotowałam również pojedyńcze porcje zawinięte w czekoladowe ''kołnierzyki'' (zdjęcie na mojej stronie na Facebook'u).

Składniki na 4 osoby:

  • 200 ml śmietany kremówki (bardzo zimnej)
  • 2 duże jajka
  • 80 gr. cukru
  • 130 gr. gorzkiej czekolady ( min 50%
  •  Do dekoracji : Kilka czereśni, czekolada

  1. Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofalówce (Nie można dopuścić do zagotowania czekolady!) i odstawić do wystygnięcia.
  2. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem.
  3. Ubić białka (piana nie może być zbyt sztywna, ponieważ trudno byłoby wymieszać ją z resztą składników)
  4. Ubić smietanę kremówkę .
  5. Do żółtek i cukru dodać czekoladę, a następnie białka. Cały czas mieszając delikatnie od góry do dołu.cNa koniec dodać ubitą kremówkę.
  6. Semifreddo umieścić do wyboru w ramekinach, miseczkach, foremkach. Ja użyłam okragłej foremki do ciasta wyłożonej folią spożywczą (żeby łatwiej było semifreddo wyciągnąć) o średnicy 18 cm.
  7. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować i  zostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej.


Inspiracja: Blog ''Dolce Mania per la Pasticceria''




Czekolada w roli głównej

6 komentarzy:

  1. Pięknie i czekoladowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ho ho! Prezentuje się wyśmienicie. Ja czuję, że dla mnie nadchodzi okres na panna cotty i semifrddo, więc nie omieszkam skorzystać z Twojego pomysłu. PS. Super pomysł na paterę!!! :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, niebanalne przepisy, świetne zdjęcia (naprawdę), dziwi mnie tylko czemu stosunkowo mało komentarzy :) Będę zaglądać częściej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu komentrzy jest mało , bo ja się słabo reklamuję :)

      Usuń
  4. Dziękuję za Wasze miłe słowa.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam semifreddo, ale w wersji czekoladowej jeszcze nie próbowałam :) a ten włoski blog jest świetny, będę gotować i szlifować język :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!