Strony

niedziela, 10 czerwca 2012

Słodkie papcie czyli ciasteczka 3D

Jak Wam się podobają te słodkie papcie? Zobaczyłam je na blogu ''My Little Bakery'' i postanowiłam spróbować. Najpierw upiekłam ''kopułki'' używając małych metalowych miseczek posmarowanych masłem, a następnie wyciełam i upiekłam podeszwy w pasującym rozmiarze. Póżniej ozdobiłam oddzielnie obie części i po wyschnięciu skleiłam Royal Icing . Futerko na papciach zrobiłam używając specjalnej tylki dekoratorskiej (Wilton nr 233), do reszty dekoracji użyłam tylki nr 1 (Wilton).
Do wykonania ciastek użyłam przepisu, który pojawił się w jednym z wcześniejszych wpisów.Tym razem zrobiłam wersję czekoladową.



Na  4 papcie i kilka średniej wielkości ciastek:

  • 200 gr. miękkiego masła
  • 200 gr. cukru
  • 400 gr. mąki
  • 1 lekko roztrzepane jajko
  • nasionka z jednej laski wanilii


Inne wersje smakowe:
  • Czekoladowa : zastąpić 50 gr. mąki 50 gr. kakao
  • Cytrynowa: starta skorka z jednej cytryny
  • Pomarańczowa: drobno starta skórka z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:

W oryginale używa się robota kuchennego, ale ja zarabiam ciasto kruche zawsze ręcznie, żeby nie ''przedobrzyć'' i nie uzyskać ciastek, które po upieczeniu tracą kształt.
Zagniatamy masło i cukier , aż do połączenia składników. Dodajemy jajko, łączymy z cukrem i masłem, a na koniec wsypujemy mąkę. Zagniatamy, aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę.Ciasto zawijamy w folie przezroczystą i odstawiamy do lodówki na nie mniej niż godzinę.
Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka, po czym wkładamy je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki, a następnie pieczemy ( musimy pamiętać, żeby piec ciastka o jednakowej wielkości inaczej mniejsze się przypala , a większe będą jeszcze surowe)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 10 min . Odstawić do wystygnięcia.

Przepis : Peggy Porschen

11 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz!