Jak Wam się podobają te słodkie papcie? Zobaczyłam je na blogu ''My Little Bakery'' i postanowiłam spróbować. Najpierw upiekłam ''kopułki'' używając małych metalowych miseczek posmarowanych masłem, a następnie wyciełam i upiekłam podeszwy w pasującym rozmiarze. Póżniej ozdobiłam oddzielnie obie części i po wyschnięciu skleiłam Royal Icing . Futerko na papciach zrobiłam używając specjalnej tylki dekoratorskiej (Wilton nr 233), do reszty dekoracji użyłam tylki nr 1 (Wilton).
Do wykonania ciastek użyłam przepisu, który pojawił się w jednym z wcześniejszych wpisów.Tym razem zrobiłam wersję czekoladową.
Na 4 papcie i kilka średniej wielkości ciastek:
- 200 gr. miękkiego masła
- 200 gr. cukru
- 400 gr. mąki
- 1 lekko roztrzepane jajko
- nasionka z jednej laski wanilii
Inne wersje smakowe:
- Czekoladowa : zastąpić 50 gr. mąki 50 gr. kakao
- Cytrynowa: starta skorka z jednej cytryny
- Pomarańczowa: drobno starta skórka z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
W oryginale używa się robota kuchennego, ale ja zarabiam ciasto kruche zawsze ręcznie, żeby nie ''przedobrzyć'' i nie uzyskać ciastek, które po upieczeniu tracą kształt.
Zagniatamy masło i cukier , aż do połączenia składników. Dodajemy jajko, łączymy z cukrem i masłem, a na koniec wsypujemy mąkę. Zagniatamy, aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę.Ciasto zawijamy w folie przezroczystą i odstawiamy do lodówki na nie mniej niż godzinę.
Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka, po czym wkładamy je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki, a następnie pieczemy ( musimy pamiętać, żeby piec ciastka o jednakowej wielkości inaczej mniejsze się przypala , a większe będą jeszcze surowe)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 10 min . Odstawić do wystygnięcia.
Przepis : Peggy Porschen
śliczne są! jak prawdziwe, i ten kolorek)))
OdpowiedzUsuńGreat job! Beautiful!
OdpowiedzUsuńThank You for inspiring me!
Usuńahhhh to takie papcie :) fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńpodziwiam !!
i pozdrawiam
Wooow:) zazdroszczę umiejętności:)
OdpowiedzUsuńZachwycające :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że Wam się podobają.
OdpowiedzUsuńTapenda
OdpowiedzUsuńNIESAMOWITE !!!!
Pozdrawiamy:):)
wyglądają świetnie, aż szkoda byłoby zjeść
OdpowiedzUsuńPrześliczne i przesłodkie:)
OdpowiedzUsuńUrocze. Szkoda takie cudeńka zjeść :)
OdpowiedzUsuń