Strony

sobota, 10 grudnia 2011

Torty & co

Grudzień zaczął się pastelowo, w ten weekend piekłam 2 torty i 60 ciasteczek, wszystko zainspirowane ''Hello Kitty''. Pierwszy tort to biszkopt, który już piekłam ( przepis znajduje się tutaj ). Biszkopt pieczony był z podwójnej porcji w dwóch kwadratowych foremkach 23 cm x23 cm. Ciasto przełożyłam dżemem malinowym oraz masą śmietanową, na którą przepis znajduje się tutaj .
Dodatkowo do masy dodałam kawałki kolorowej galaretki pokrojonej w kwadraciki.
Tort pokryty jest masą cukrową, z tej samej masy wykonane są również kwiatki , listki oraz figurka Hello Kitty.
Do wykonania masy cukrowej (lukru plastycznego) potrzebne są:

450 gr. cukru pudru
6 gr. żelatyny
30 gr.  wody
70 gr. miodu lub płynnej glukozy (polecam glukozę, wtedy masa będzie bielsza)
16 gr. masła

Żelatynę rozpuścić w wodzie, umieścić nad parą , a następnie dodać podgrzany miód (musi być lejący) i masło.Tak przygotowaną miksturę (uwaga nie można doprowadzić do jej zagotowania, może być gorąca, ale w żadnym razie nie może się zagotować!) wlać do naczynia z cukrem pudrem i wymieszać łyżką, a następnie wyrabiać ręką. Masę wkłądamy do foliowego woreczka i odkładamy na kilka godzin. Przed użyciem można dodać troszkę cukru pudru, jeśli jest klejąca lub zagniatać ją rekami posmarowanymi masłem , wtedy będzie bardziej sprężysta. 
Jeśli potrzebujemy większą ilość masy lepiej nie przygotowywać z podwójnej proporcji, ale przygotować dwa razy z podanych proporcji.



Drugi tort powstał z przepisu zamieszczonego w poprzednim poście czyli tutaj i dodatkowo został przełożony dżemem wiśniowym.


Do tej dwójki dołączyły ciasteczka maślane, na które przepis znajduje się tutaj , a do ich dekoracji użyłam lukru.

Składniki:

1 białko
250 gr. cukru pudru*
1 łyżka soku z ctryny

Białko wkładamy do miseczki, lekko roztrzepujemy , a następnie dodajemy po trochę przesiany przez sitko cukier puder, po dodaniu około połowy dodajemy również sok z cytryny.

* ilość cukru może się różnić w zależności od tego jakiego cukru używamy i jaką konsystencję lukru chcemy osiągnąć.



3 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz!