Strony

wtorek, 29 marca 2011

Babeczki mocno czekoladowe



 Żródło : Kwestia Smaku

Składniki, 12 sztuk: 
  110 g mąki pszennej
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
1/3 płaskiej łyżeczki soli
150 g masła, schłodzonego
200 g brązowego cukru
80 ml śmietanki kremowej 30%
80 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
2 średnie  jajka

Dodatkowo:

  1 banan, pokrojony w kostkę 
  40 g ciemnej lub mlecznej czekolady drobno pokruszonej 
  100 g solonych orzeszków ziemnych

Polewa karmelowa:

1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
4 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

  • Babeczki czekoladowe: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem. Ręką rozcierać masło z sypkimi składnikami, aby masa przypominała kruszonkę. Dodać cukier i wymieszać łyżką.
  • Do drugiej miski wlać śmietankę kremową, jogurt i wbić jajka. Roztrzepać rózgą na jednolitą masę lub zmiksować mikserem na małych obrotach, nie ubijać.
  • Przygotować formę na muffiny z 12 wgłębieniami. Wyłożyć je papilotkami.
  • Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo w każdą papierową papilotkę. Do każdej babeczki delikatnie wcisnąć po 3 kawałeczki banana i posypać startą czekoladą.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.  Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia. Przygotować polewę karmelową.
  • Polewa karmelowa: mleko skondensowane wlać do rondelka z grubym dnem i zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier i mieszając rozpuścić. Gotować przez około 2 - 3 minuty na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, mieszając co chwilę, aby masa nie przywarła do dna i boków rondelka.
  • Babeczki polać polewą karmelową i udekorować orzeszkami ziemnymi.

poniedziałek, 21 marca 2011

Karmelkowo - sezamkowo


Marzec to imieniny rodziców, a imieniny rodziców nie mogą się odbyć bez deseru lodowego. W tym roku lody bakaliowe z sosem czekoladowym, karmelem i sezamkami. Na taki deser każdy znajdzie miejsce.

Karmel:

175 gr. cukru trzcinowego
75 gr. masła
1 łyżkę miodu lub syropu kukurydzianego
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki likieru amaretto ( opcjonalnie)


Cukier, masło i miód zagotować, a następnie dodać śmietanę i likier.Gotować około 10 min. na małym ogniu, często mieszając.Odstawić do ostygnięcia lub polewać lody ciepłym sosem.

Sezamki :

150 gr. sezamu
150 gr. cukru trzcinowego
1 łyżka wody

Wymieszać skłądniki do uzyskania konsystencji ''mokrego piasku''. Rozłożyć cienką warstwę na wyłożonej pergaminem blaszce i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Pozostawić do wystygnięcia, można przechowywać w blaszanym pudełku.