Strony

czwartek, 28 października 2010

Chleb z ziemniakami


- Kochanie, zostało troche ugotowanych ziemniaków , wyrzucić je?
- No wiesz, wyrzucić!?Przecież mogę ich użyć do zrobienia chleba.
- Chleba!?

Źródło: Pracownia wypieków

Składniki:

100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę ( z braku praski użyłam widelca)
400 g pszennej mąki 
200 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek


Drożdże wsypać do miseczki, dodać cukier, 100 ml ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
Mąkę połączyć z solą i ziemniakami, na środku zrobić dołek i wlać do niego najpierw zaczyn, a potem resztę wody i oliwę. Wodę należy dolewać stopniowo, jej ilość zależy od rodzaju mąki.
Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto.
Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić do wyrastania na godzinę.
Następnie z ciasta uformować okrągły bochenek, który przełożyć do koszyczka do wyrastania wysypanego mąką (lub do durszlaka lub miski wyłożonej ściereczką, oprószonej solidnie mąką).
Odstawić do wyrastania na 45-60 minut.
Wyrośnięty bochenek przełożyć na rozgrzaną blachę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 240 st., spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza lub na dno piekarnika wsypać ok. 1/2 szklanki kostek lodu.
Po 10 minutach, zmniejszyć temperaturę do 210 st C  dopiekać kolejne 15-25 minut, do zrumienienia bochenka.
Upieczony chleb przełożyć na kratkę kuchenną i ostudzić przed pokrojenie. Gotowe!

wtorek, 26 października 2010

Devil's Food Cake



 

Na urodziny bardzo drogiej mi osoby i wielkiego fana drużyny piłkarskiej z Neapolu...ciasto  czekoladowe Devil's Food Cake przełożone równie czekoladowym ganache i dżemem morelowym własnej produkcji.


Źródło:Dolce mania per pasticceria


Składniki:

280 gr. mąki
375 gr. cukru
170 gr miękkiego masla
75 gr. kakao
290 ml wody
6 gr sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i ubijać mikserem przez 30 sekund na niskich obrotach , a następnie przez 3 minuty na wysokich obrotach. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką  formy i piec przez 30 minut.Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na dodatkowe 10 minut.Podawać przełożone ulubionym kremem lub zwyczajnie ze szklanką zimnego mleka.Gotowe!

sobota, 23 października 2010

Hello Kitty


Zaczęło się od ciasta Hello Kitty....do kompletu zrobiłam kruche ciasteczka.

Ciasteczka:

220 gr. masła
240 gr. cukru
1 całe jajko 
1 żółtko
375 gr. mąki
szcypta soli
Do wyboru: starta skórka pomarańczowa lub cytrynowa, ekstrakt waniliowy lub migdałowy

Masło o temperaturze pokojowej wymieszać z cukrem, następnie dodać jajko i żółtko.Powoli dodawać mąkę, szczyptę soli i skórkę lub ekstrakt.Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 30 min.
Rozwałkować i wycinać ulubione kształty.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Odstawić do wystygnięcia, a następnie dekorować według uznania. Gotowe!

środa, 20 października 2010

Carrot cake


Na imieniny mojej koleżanki , która  jest wielką fanka Hello Kitty , nie lubi ciasta z kremem , ale uwielbia przyprawy takie jak goździki, cynamon i gałkę muszkatołową, przygotowałam moje pierwsze ciasto marchewkowe, które jak się okazało pachnie odrobinę piernikiem.

Źródło: Valentina Gigli

Składniki:

150 gr mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu 
1/2 łyżeczki gożdzików
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jajka
110 gr oleju roślinnego
225 gr. cukru
60 gr. drobno startej marchewki
70 gr. orzechów
1 łyżka wody

Wymieszać olej z cukrem , dodać żółtka, startą marchewkę, orzechy a następnie przesianą mąkę z przyprawami , proszkiem do pieczenia i sodą.Na końcu dodać wodę i ubite na sztywną pianę białka. Włożyć do okrągłej formy o średnicy 22 cm a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 30 minut.

poniedziałek, 11 października 2010

Ciasto z jabłkami



Jesienne poranki... za oknem chłodno i szaro, potrzebuje jakiegoś dobrego powodu, żeby podnieść się z łóżka.

Źródło: Przepis mojej babci

 Składniki:
3 jabłka pokrojone w kostkę
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 duże jajko
pół szklanki bakali
pół łyzeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia


Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem i odstawić na 2 godziny następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40 minut . Gotowe!

piątek, 8 października 2010

Sernik - Brownie, a może Brownie - Sernik



Inspiracja : Kwestia Smaku


Masa serowa:

  340 g twarogu śmietankowego zmielonego (np. Philadelphia)
  100 g cukru
  1 żółtko
  30 g mąki
  starta skórka z 1 pomarańczy
  1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy

Utrzeć ser z cukrem. Ciągle ubijając mikserem dodać żółtko, następnie wsypać mąkę. Na koniec zmiksować ze skórką i sokiem pomarańczowym, uzyskując dość gęstą konsystencję masy.

Brownies :
100 gr. gorzkiej czekolady
100 gr.  orzechów włoskich lub laskowych
100 gr. masła
2 łyżki mąki
100 gr. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
Rozpuścić masło z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofali następnie mieszając dodać mąkę , cukier, proszek do pieczenia, sól, a następnie jajka i orzechy.
Ciasto włożyć na blachę o rozmiarach 20 cm na 20 cm wykładając na przemian po łyżce masy serowej i masy brownie i mieszając masy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez 30 min.

niedziela, 3 października 2010

Urodziny


Ten tort przygotowałam na podwójne urodziny moich znajomych.Uczę się dekorować torty i ciesze się gdy pojawia się okazja do ćwiczeń szczególnie,ze zawsze jest ktoś kto ucieszy się z takiego słodkiego prezentu!Pod warstwa lukru ukrywa się Moka chiffon cake przełożony nutellą i lekko kwaskowatym dżemem morelowym....nie mogę się doczekać następnych urodzin!