Strony

sobota, 19 września 2015

Dość dietetyczna tarta truskawkowa


Wczoraj przejeżdżałam koło plantacji truskawek i okazał się,że mają jeszcze owoce, we wrześniu!
Kupiłam kobiałkę! Zajadałam się nimi przez całą drogę do domu i przypomniało mi się,że przecież mam nieopublikowany przepis na pyszną tartę z truskawkami na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek, z jogurtem i truskawkami, może i Wam uda się kupić świeże truskawki, a może macie trochę zamrożonych owoców w zamrażarce.
Zapraszam do przygotowania tego prostego deseru pachnącego latem, które na szczęście ciągle nas nie opuszcza!


Spód (okrągła forma o średnicy 20 cm):

  • 150 g herbatników pełnoziarnistych Petit Beurre firmy ''Cukry Nyskie''
  • 75 g roztopionego masła


Ciastka pokruszyć lub rozdrobnić w malakserze, dodać roztopione masło, wyłożyć ciastkami z masłem formę i włożyć do lodówki.


Wypełnienie:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki ksylitolu ( lub więcej)
  • zimna woda do namoczenia żelatyny
  • kilka truskawek do dekoracji
  • (ilości składników są orientacyjne można dodać więcej lub mniej jogurtu, truskawek, cukru w zależności od upodobań)


Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.Truskawki zmiksować z cukrem. Niewielką ilość musu truskawkowego podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. W misce wymieszać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i jogurt,wypełnić wcześniej przygotowaną formę wypełnioną truskawkami.Odstawić do lodówki do stężenia.





4 komentarze:

  1. Kompozycja zdjęcia, jak i sama tarta wyszły Ci cuuuuudowne! Aż nie mogę oczu oderwać od pierwszego zdjęcia! <3 Przepis zdecydowanie do wypróbowania! Pozdrawiam serdecznie! Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka ona śliczna! Ten pastelowy róż mnie zauroczył :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!