Wczoraj przejeżdżałam koło plantacji truskawek i okazał się,że mają jeszcze owoce, we wrześniu!
Kupiłam kobiałkę! Zajadałam się nimi przez całą drogę do domu i przypomniało mi się,że przecież mam nieopublikowany przepis na pyszną tartę z truskawkami na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek, z jogurtem i truskawkami, może i Wam uda się kupić świeże truskawki, a może macie trochę zamrożonych owoców w zamrażarce.
Zapraszam do przygotowania tego prostego deseru pachnącego latem, które na szczęście ciągle nas nie opuszcza!
Spód (okrągła forma o średnicy 20 cm):
- 150 g herbatników pełnoziarnistych Petit Beurre firmy ''Cukry Nyskie''
- 75 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć lub rozdrobnić w malakserze, dodać roztopione masło, wyłożyć ciastkami z masłem formę i włożyć do lodówki.
- 200 ml jogurtu greckiego
- 200 g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżeczki ksylitolu ( lub więcej)
- zimna woda do namoczenia żelatyny
- kilka truskawek do dekoracji
- (ilości składników są orientacyjne można dodać więcej lub mniej jogurtu, truskawek, cukru w zależności od upodobań)
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.Truskawki zmiksować z cukrem. Niewielką ilość musu truskawkowego podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. W misce wymieszać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i jogurt,wypełnić wcześniej przygotowaną formę wypełnioną truskawkami.Odstawić do lodówki do stężenia.