Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, w tym roku chciałabym przedstawić kilka przepisów na tak popularne świąteczne mazurki. Przyznam, że do tej pory nieczęsto gościły na moim stole, ale pewnie dlatego ,że w mojej rodzinie nie było tradycji ich pieczenia. W tym roku miałam okazję napisać artykuł dla czasopisma ''Cukiernictwo'', był on poświęcony właśnie mazurkom i dlatego spędziłam trochę czasu na ich bliższym poznawaniu. Poniżej prezentuję jeden z zaproponowanych przeze mnie przepisów.
Składniki na około 12 sztuk:
Ciasto:
- 75 g cukru pudru
- 100 g margaryny lub masła
- 1 całe jajko
- 3 łyżki ulubionego likieru lub rumu
- 265 g mąki tortowej
Wymieszać w
mikserze masło z cukrem pudrem, dodać jajko , likier i mąkę i
zagnieść ręcznie. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 3
godziny do lodówki.
Następnie wyjąć
z lodówki , rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać
kwadraty o boku około 6 centymetrów. Piec w temperaturze 160 stopni
przez około 15-20 minut.
Odstawić do
wystygnięcia.
Krem:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masy kajmakowej lub krówkowej
- około 100 g mieszanki bakalii
Połamaną czekoladę razem z masą
włożyć do miseczki i podgrzewać nad parą wodną do rozpuszczenia
się czekolady. Wymieszać i smarować mazurki, następnie posypać
bakaliami.
Ganache:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g śmietany kremówki 30 %
Kremówkę podgrzać (nie gotować) i
zalać nią połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić do
wystudzenia, a następnie ubić i dekorować mazurki za pomocą
rękawa cukierniczego.
Ten i inne przepisy na wielkanocne mazurki znajdziecie w najnowszym numerze czasopisma Cukiernictwo
Wygląda bardzo apetycznie!!! :)))
OdpowiedzUsuńAleż one śliczne! :)
OdpowiedzUsuń