Strony

sobota, 28 lutego 2015

Kursy dekorowania tortów - Słodka Pasja Akademia i Sklep słodkich dekoracji






 Dlaczego mam tak mało czasu na blogowanie? Oto odpowiedz, ostatnio cały mój czas poświęcam na  mały słodki sklep www.sklepslodkapasja.pl , a przy okazji pomagam przy organizowaniu kursów ze wspaniałymi dekoratorami Mary Torte , Kristina Rado, Dolce Lulu', Kelvin Chua, I Pasticci di Molly czy też Le Belle Aurore, nie zabrakło też dekoratorki z Polski Agnieszki Gajdanowicz, która poprowadzi kurs tworzenia słodkich kwiatów oraz kurs dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z dekorowaniem tortów. Zapraszam!

sobota, 21 lutego 2015

Mus i trufle piernikowe oraz pożegnanie zimy


U mnie już po zimie! Na stole wydmuszki czekają na zanurzenie w kolorowych farbach, przepisy na mazurki wielkanocne ustawiają się w kolejce do publikacji, moja siostra przygotowuje pomysły na lekkie słodkości dla wszystkich , którzy myślą o wiosennej diecie.
Dziś ostatnie dwa przepisy w zimowej tematyce. Przepisy pachnące cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową ,dla wszystkich tych, którzy piernik kochają nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Dlaczego zabieram się za pisanki i skąd u mnie w lutym mazurki? O tym już za kilka dni!



Trufle piernikowe:

Składnik na 20 szt
Czas wykonania : około 20 min plus zastyganie masy

200 g gorzkiej czekolady
200 g masy kajmakowej
200 g powideł śliwkowych
20 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli

kakao i przyprawa do piernika do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włożyć do miseczki i ustawić nad parą wodną do czasu, kiedy czekolada się rozpuści. Składniki wymieszać i odstawić do zastygnięcia.
Z zastygniętej masy formować trufle i obtaczać w wymieszanymi kakao z przyprawą piernikową.



Mus piernikowy

Składniki na około 4 – 6 porcji
Czas przygotowania 20 min plus zastyganie

3 żółtka
1 jajko
30 g cukru
40 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki żelatyny
około 30 ml zimnej wody
30 g ulubionego likieru np. śliwkowego ewentualnie rumu lub miodu pitnego
80 g pokruszonych pierniczków
łyżeczka przyprawy do piernika
250 g zimnej śmietany kremówki 30 %

bita śmietana do dekoracji.

Ubić żółtka i jajko z cukrem do powstania piany.
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i dodać do ubitych jajek cały czas miksując.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w gorącym likierze i dodać do masy jajeczno- czekoladowej.
Śmietanę kremówkę ubić z przyprawą do piernika, wymieszać z pokruszonymi pierniczkami i wmieszać delikatnie do wcześniej przygotowanego kremu.
Włożyć do pucharków i umieścić w lodówce.
Serwować z bitą śmietaną.

Przepisy pojawiły się w czasopiśmie Cukiernictwo



poniedziałek, 2 lutego 2015

Granola Fit Siostry


Witajcie w Nowym Roku! To już luty!Wciągneła mnie praca, czasu na blogowanie brakuje, na szczęście mam pomocnika, który tak jak ja uwielbia słodycze, ale w nieco zdrowszej wersji.To pierwszy z jej zdrowych pomysłów na ''coś słodkiego''
Śniadanie według mojej Fit Siostry!


Od dłuższego czasu na śniadanie na moim stole stale gości owsianka. Postanowiłam jednak urozmaicić moje menu pozostając jednak wierna płatkom owsianym, ale w troszkę innej postaci. Miało być smacznie, zdrowo i szybko więc mój wybór padł na granole. Jest to mieszanina płatków, orzechów i bakali. Możemy ja komponować według własnych upodobań i podawać z mlekiem lub jogurtem. Dzięki przypiekaniu w piekarniku jest przyjemnie chrupiąca i słodziutka. Stanowi doskonały sposób na porządną dawkę energii z samego rana. Poniżej przedstawiam moją ulubioną wersję granoli.

Składniki:

300 g płatków owsianych 

1/2 szklanki siemienia lnianego ( 1 szklanka =250 ml)
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki żurawiny
1/2 szklanki słonecznika
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki miodu

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
  2.  Orzechy, pestki i płatki owsiane dokładnie wymieszać dodając miód, wanilię i cynamon. Można pokusić się o inne przyprawy, to zależy jakich smaków oczekujemy.
  3.  Kiedy orzechy i płatki będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Piec przez 20 - 30 minut, w tym czasie trzy razy wszystko przemieszać, aby wszystkie  składniki przyrumieniły się równomiernie. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekać, aż całość przestygnie, a następnie dodać suszone owoce i wymieszać.
  5.  Granole przełożyć do dużego słoika. Ostrzegam, ze jest uzależniająca i znika w ekspresowym tempie.
  6. Można podawać z jogurtem , owocami lub z mlekiem.