Strony

niedziela, 23 listopada 2014

Akademia Słodka Pasja - spełnione marzenie!




Spełniło się moje marzenie i powstała
 Słodka Pasja - Akademia i Sklep Słodkich Dekoracji.
 Nie myślałam, że kiedyś to się uda , a jednak powoli wszystko nabiera kształtów. Udało mi się zaprosić światowej sławy dekoratorów tortów i cieszę się ,że również w Polsce będą dzielić się swoją wiedzą i umiejętnościami.
Będziemy pięknie lukrować, lepić cudowne  figurki, dekorować ciastka, tworzyć kwiaty i kto wie co jeszcze!
Wkrótce ruszą pierwsze szkolenia, sklep powoli powstaje  trzymajcie kciuki!

Zaglądnijcie na fb:akademiasłodkapasja






niedziela, 9 listopada 2014

Biało - czarny sernik z markizami


 
 
Zatęskniłam za sernikiem, a że po pierwsze czasu mało, a po drugie uwielbiam serniki na zimno to na szybko zrobiłam ten prosty sernik z dodatkiem moich ulubionych ciasteczek - markiz w wersji czarnej ''blacky'' . Ponieważ w mojej rodzinie nie tylko ja lubię serniki ciasto zapakowałam i mimo kiepskiej pogody , jak czerwony kapturek z moim wielkim wilkiem o owczym sercu podreptałam do mamy na kawę i ciasto!
 
 
Składniki na tortownicę o średnicy 22-23 cm:
 
 Spód:
  • 330 g markiz ''Blacky'' z ''Cukrów Nyskich''
  • 60 g roztopionego masła
 

Wypełnienie:
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g dwukrotnie zmielonego serka na sernik
  • 250 g serka typu mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 150 g markiz ''Blacky'' z ''Cukrów Nyskich''
 
Dekoracja:
 
Kilka markiz ''Blacky'' z ''Cukrów Nyskich'' bez nadzienia

 
 
  1. Z ciastek przeznaczonych na spód sernika pozbyć się kremu ( użyć kremu do wykonania sernika).
  2.  Pokruszyć ciasteczka lub zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
  3. Ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i wysypać na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  4. Dokładnie ugnieść i wstawić do lodówki.
  5. Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić do nasiąknięcia.
  6. Roztopioną czekoladę zmiksować razem z serkami, śmietaną kremówką i kremem z ciastek.
  7. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce lub w małym garnuszku ( nie należy jej zagotowywać!) do rozpuszczenia i połączyć z masą serową.
  8.  Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki i wmieszać do ciasta.
  9. Masę wyłożyć na spód i włożyć do lodówki na kilka godzin.
  10. Przed podaniem udekorować ciastkami.