Jakiś czas temu pisałam, że chcę na blogu umieszczać nie tylko słodkości, ale i pomysły na inne dania, które pojawiają się na moim stole. Przyznam, że do napisania tego posta przyczynił się również konkurs organizowany przez Malmę. Fakt ten zmobilizował mnie do zrobienia zdjęć i napisania przepisów na dania z makaronem, które przygotowuję prawie każdego dnia. Dania są proste, a ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Kiedy makaron się gotuje ja przyrządzam sos i w ten sposób w 10 min. obiad jest gotowy.
Zachęcam wszystkich do przygotowywania dań z makaronem, bo jest on jak papier i wszystko przyjmie :) to z czym go przyrządzicie zależy tylko od waszej wyobrażni!
Do dzieła!
Dziś przedstawiam Fusilli ( można użyć również penne) z grzybami i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki dla 2 osób:
- około 200 gr. makaronu fusilli Malma
- kilka pieczarek
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- bazylia lub pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- pół małej cebuli
- parmezan
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Do gotującej się i posolonej wody wrzucamy makaron.
- Grzyby kroimy na małe kawałeczki.
- Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy obrany czosnek, kiedy czosnek będzie miał złoty kolor usuwamy go z patelni.
- Dodajemy pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy grzyby, a po chwili przekrojone na pół pomidory.
- Smażymy przez kilka minut, zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Do sosu dodajemy makaron, parmezan i pietruszkę lub bazylię.
- Smacznego!
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń