Strony

czwartek, 2 stycznia 2014

Keks czekoladowy


Choć już po świętach i nowy rok zawitał w nasze progi to nie mogę nie podzielić się z Wami przepisem na ten wspaniały keks czekoladowy. Choć za keksami nie przepadam ten podbił moje serca, a właściwie podniebienie. Nie jest za słodki za to wspaniale czekoladowy i mięsisty, a do tego pełen śliwek i orzechów.Myślę, że nada się na każdy zimowy wieczór, nie tylko ten świąteczny.
Dziękuję firmie VOG za suszone śliwki, orzechy włoskie, kandyzowną skórkę pomarańczową i wiele innych bakalii.



Składniki na keksówkę o wymiarach dolne:7,5 cm x 17 cm, górne:12 cm x 21 cm ( składniki w temp. pokojowej)


  • 120 gr. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 gr. masła
  • 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 gr. gorzkiej czekolady roztopionej i przestudzonej
  • 50 gr. mlecznej czekolady roztopionej i przestudzonej
  • 100 gr. śliwek suszonych
  • 100 gr. orzechów włoskich
  • 30 gr. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • dodatkowo 1 łyżeczka mąki do obtoczenia bakalii
  • 100 gr. ulubionej czekolady i garść orzechów włoskich do dekoracji ciasta




  1. Mąkę , kakao i proszek wymieszać i przesiać.
  2. Bakalie wymieszać z łyżeczka mąki.
  3. W misie miksera umieścić masło i cukier i wymieszać do otrzymania białej puszystej masy.
  4. Dodawać kolejno po jednym jajku, a następnie dodać ekstrakt z wanilii.
  5. Dodać czekoladę, wymieszać i wyłączyć mikser.
  6. Do masy dodać mąkę, kakao i przoszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką i na koniec dodać bakalie.
  7. Ciasto umieścić w foremce wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  8. Piec około 70 min. (40 min w temp. 160 st, następnie 30 min w temp. 170 st.) do suchego patyczka.
  9. Wystudzić i udekorować rozpuszczoną czekoladą i orzechami.




Żródło: Tutaj

6 komentarzy:

  1. Jestem wielbicielką czekoladowych ciast, więc taki keks na pewno by mi zasmakował:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki keks zawsze dobrze wchodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dla odmiany jestem wielbicielką keksa, pochłonęłabym go w każdej ilości .Czekoladowego jeszcze nie przyszło mi spróbować , więc myślę że to będzie moje kolejne postanowienie noworoczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, bosko wygląda :)
    Ja też za keksami nie szaleję, ale na taki bym się skusiła...

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny keks! : )
    Bardzo mi się podoba ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam keksy, ale w wersji czekoladowej jeszcze nie próbowałam, wkrótce na peno zagosci na moim stole!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!