Przyszła mi ochota na ciasto marchewkowe, i tak sobie kombinuję, ponieważ wiem, że jeśli je upiekę to będę koło niego krążyć, aż się skończy. Znalazłam rozwiązanie, najlepiej upiec jedno maleńkie ciasto i po kłopocie!
Ciasto: ( na 1-2 ramekiny lub foremki do muffinek)
- 1/4 szklanki przesianej mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 jajka
- 2 1/2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki drobno startej marchewki ( jedna mała marchew)
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- W miseczce wymieszać suche składniki oprócz marchewki.
- W drugiej miseczce wymieszać jajko, mleko, olej, wanilię i marchewkę.
- Wilgotne składniki dodać do suchych, wymieszać i włożyć do 1-2 ramekinów posmarowanych masłem.
- Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st..Ciasto można piec również w mikrofalówce około 1 minuty w zależności od mocy.
Krem:
20 gr. miękkiego masła
1 łyżka cukru pudru
1 gotowana marchewka do dekoracji (opcjonalnie)
Składniki wymieszać widelcem i dekorować ciasto.
Inspiracja: Tutaj
jakie fajne ciacha!
OdpowiedzUsuńidealne do kawy.
Takie małe, zdrowe ciasto, które w dodatku uroczo wygląda. Podoba mi się :) Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńAle słodko wygląda! Ciasto marchewkowe w wersji mini, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrobię takie aby nie zjeść całej blachy;)!
OdpowiedzUsuńMałe, a jakie cudne, coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńKocham ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńJednak wolałabym upiec całą blachę i jeść je na śniadanie, obiad i kolacje :)
Urocze maleństwo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe tym bardziej dietetyczne, na pewno z przepisu skorzystam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z takim miniciastem, pewnie wielu z nas ma podobny problem do Twojego :-)
OdpowiedzUsuń