Strony

poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Wielkanoc

Wielkanoc w tym roku była dla mnie smutna i przemineła jakoś bez echa...dlatego chciałam, żeby chociaż słodkości były wesołe i kolorowe.Przepis na ciasteczka znalazłam tutaj, na pięknej stronie poświęconej dekorowaniu ciastek.


 Martha Steward zainspirowała mnie do zrobienia wiosennych , zielonych babeczek.


czwartek, 14 kwietnia 2011

Galaretka czekoladowa


Jak powszechnie wiadomo galaretka jest doskonała na poprawę stanu  włosów i paznokci. Uwielbiam galaretki owocowe, a teraz dołączyła do nich galaretka czekoladowa.

Składniki:

350 gr. wody
300 gr. śmietany kremówki
450 gr. cukru
150 gr. kakao
15 gr. żelatyna

W garnku wymieszać i podgrzać do temperatury około 50 st. wodę, śmietanę, cukier i kakao.Gotować około 8 minut, a następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.Wylać na talerz i zostawić do wystygnięcia. Można stosować jako deser lub polewę do ciast.

środa, 13 kwietnia 2011

Raffaello


Uwielbiam ''Raffaello'' ,''Bounty'' , wszystko co kokosowe i to lekkie, szybkie, kokosowe ciasto.

Żródło: 
Biszkopt : ''Peccati di gola''
Masa śmietankowa: ''Claudia''

Biszkopt :
 Przygotowanie biszkoptu tak jak w przepisie na ''Cytrynowiec''.

Masa śmietankowa:
250 gr. białej czekolady
1 l. śmietany kremówki 30%
2 opakowania śmietany w proszku ''Śnieżka''
50 gr. wiórek kokosowych 
likier kokosowy do nasączenia

Dekoracja:
Płatki migdałowe
Wiórki kokosowe

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z trzema łyżkami śmietany.Resztę śmietany ubić ze ''Śnieżką'', a następnie połączyć z czekoladą i wiórkami kokosowymi.Masę wyłożyć na biszkopcie posypać wiorkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.



wtorek, 12 kwietnia 2011

Cytrynowiec



 Za oknem pierwsze słoneczne dni i w mojej kuchni żółto i słonecznie....



Biszkopt:

250 gr. jajek bez skorupki o temperaturze pokojowej
175 gr. cukru
150 gr. mąki tortowej
50 gr. mąki ziemniaczanej
laska wanilii
Jajka ubić z cukrem i ziarenkami wanilii, a następnie dodać delikatnie przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 20 minut.Po upieczeniu wyjąć, zostawić do wystygnięcia , a następnie przekroić.


Masa budyniowa:


2 szklanki zimnej wody
2 sypkie budynie śmietankowe
pół szklanki cukru
sok z jednej cytryny
Składniki zagotować razem , a następnie do gorącej masy, ciągle mieszając dodać:
125 gr. margaryny
2 jajka
1 sypką galaretke cytrynową.
Gotową masą przełożyć nasączony biszkopt.Do nasączenia ciasta użyć wodę z sokiem z cytryny i cukrem.


Masa z bitą śmietaną:

Ubić:
0,5 l śmietany kremówki 30 %
2 śmietany ''Śnieżka''
Galaretkę cytrynowa rozpuścić w jednej szklance wody , ostudzić,a następnie wymieszać z ubitą śmietaną i położyć na nasączonym biszkopcie.