Strony

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Lody sernikowe




Lato powoli się kończy, wieczory i poranki coraz chłodniejsze, a ja nadal mam ochotę na lody.
Tym razem moje ulubione sernikowe. Bardzo je lubię ze względu na smak, ale i na wspomnienia które są z nimi związane. W lodach jak w prawdziwym serniku znajdziemy delikatny serek, rodzynki pachnące rumem i pyszne , chrupiące ciasteczka Markizy. Polecam, również na chłodniejsze dni.

Składniki i sposób wykonania:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 ge. serka śmietankowego lub waniliowego (serek taki jak do sernika)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • garść rodzynek
  • pół szklanki gorącej wody
  • 3-4 łyzki rumu
  • 70 gr. Markiz kakaowych z ''Cukrów Nyskich''

  1. Rodzynki zalać gorącą wodą, po przestygnięciu dodać rum i odstawić.
  2. Mleko skondensowane i serek zmiksować razem.
  3. Śmietanę dobrze ubić i połączyć z mlekiem i serkiem.
  4. Rodzynki odsączyć, a ciasteczka połamać na mniejsze kawałki.
  5. Do śmietany , mleka i serka dodać ekstrakt waniliowy, rodzynki i ciasteczka.
  6. Włożyć do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją lub włożyć do zamrażarki i mieszać co godzinę ( w sumie wymieszać 3 razy).
  7. Smacznego!



poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Kurs zdobienia tortów w Opolu

Foto: Kristina Rado, Plakat: Marta Wolna
 
Tym razem nie proponuję przepisu, ale Kurs zdobienia tortów przy pomocy lukru królewskiego (royal icing).
Miałam przyjemność brać udział w takim szkoleniu ( tutaj znajdziecie trochę zdjęć Kurs z KriKri) i tak mi się spodobało, że postanowiłam zaprosić prowadzącą Kristinę Rado (KriKri , strona Kristiny TUTAJ) do Polski.
 Jak widzicie zgodziła się i w dniach 11 i 12.10.2014 poprowadzi 2 kursy w Opolu w Akademii Czasu Wolnego  (info TUTAJ).
Kursy odbędą się w sobotę i niedzielę
 w godzinach od 10 do 18 w grupach 12 osobowych.
Informacja o kursie znajduje się również na stronie Kristiny (TUTAJ) u niej kursy są odwrócone, będziemy się trzymać planu przedstawionego tu na blogu.
Kurs będzie prowadzony w języku angielskim (będę tłumaczyć).
Cena każdego kursu to 500 zł.
Uczestnicy będą mogli zabrać ze sobą przygotowane torty (do dekoracji zostaną wykorzystane atrapy tortów).
Podczas szkolenia przewidziany jest mały poczęstunek ( kanapki, ciasto). 
 
 
Kurs sobotni:
 
 Na kursie nauczymy się przygotowywać i zapoznamy się z różnymi konsystencjami lukru królewskiego.
Nauczymy się kilku technik użycia royal icing.
 Na przykład ''tube embroiedery'' czyli ''wyszywanie'' za pomocą lukru czy też ''wet on wet'', która pozwoli na namalowanie róż.
Będziemy tworzyć filigranowe dekoracje w kształcie liści.
W sali będą zapewnione wszystkie przybory potrzebne do wykonania tortu.
 
 

 
 
Kurs niedzielny:
 
 Na kursie nauczymy się przygotowywać i zapoznamy się z różnymi konsystencjami lukru królewskiego.
Nauczymy się kilku technik użycia royal icing takich jak brush embroidery, filigrana, dropped lines i figure piping.

W sali będą zapewnione wszystkie przybory potrzebne do wykonania tortu.
 
Info i zapisy : beesweet@wp.pl lub tel 602733046 ( Ania- po 15:00)