Strony

niedziela, 20 czerwca 2010

Miśki


Pamiętacie ''Miśki'' Haribo, jedne z moich ulubionych cukierków,można było je kupić tylko w ''Peweksie'', albo dostać od cioci z Niemiec...kilka dni temu byłam  na miejscowym festynie....niestety ''Miśków'' nie było...

sobota, 19 czerwca 2010

Dżem pomarańczowy

W czasach mojego dzieciństwa pomarańcze były towarem deficytowym i  pojawiały się tylko w paczkach od Św.Mikołaja. Dziś pomarańczowe drzewa rosną w moim ogrodzie, a gałęzie uginają się pod ciężarem owoców, jest ich tak dużo, że rozdajemy je znajomym, a ja przygotowuje z nich mój ulubiony dżem pomarańczowy, którym zamierzam obdarować najbliższych.

Pomarańcze dokładnie myjemy i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, wkladamy do garnka lub miski i zalewamy zimną wodą pozostawiając je w wodzie na 4 do 6 dni (wodę zmieniamy 2 razy dziennie rano i wieczorem).
Następnie kroimy pomarańcze razem ze skórka w małe kawałeczki (pozbywamy się ewentualnych pestek), ważymy i na każdy kilogram owoców przygotowujemy 800 - 900 gr cukru.Pokrojone pomarańcze wkładamy do garnka o grubym dnie i zagotowujemy często mieszając, nastepnie dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu okolo godziny często mieszają, aż dżem zgęstnieje.Wkładamy gorący dżem do wygotowanych słoików , zakręcamy i przykrywamy kocem lub ręcznikiem do czasu aż całkiem wystygną.Gotowe:)

piątek, 18 czerwca 2010

Muffiny


Małe babeczki pachnące czekoladą i pomarańczami, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, wspaniałe na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo czekoladowe i mało słodkie, doskonale nadają się do zamrożenia.Przypominają cupcakes, ale są od nich bardziej mięsiste. Najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka…

Muffiny
Żródło: Peccati di gola
Składniki na 12 szt.
225 gr. mąki
36 gr. kakao
15 gr. proszku do pieczenia
90 gr. cukru trzcinowego
105 gr. czekoladowych kropeczek
45 gr. kandyzowanej skórki pomarańczowej
75 gr. jajek (waga bez skorupki)
285 gr. mleka
70 gr. masła
6 gr. likieru pomarańczowego np. Grand Marnier
Do posypania: mielone migdały lub orzechy
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wgłębienia w formie na muffiny posmarować olejem lub wyłożyć je papilotkami.
W jednej misce wymieszać  składniki ‘’suche’’: mąka, kakao, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, czekoladowe kropeczki, kandyzowana skórka pomarańczowa.
W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki , a następnie połączyć z suchymi składnikami  mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Wypełnić foremki do połowy wysokości i wstawić do piekarnika na 25 minut. Gotowe!


niedziela, 13 czerwca 2010

Czekoladowe cupcakes z kremem


Ostatnio nauczyłam się robić ''cukrowe koronki'' i mój ulubiony dżem pomarańczowy. W tym przepisie udało mi się wykorzystać obie rzeczy....polecam cupcakes do popołudniowej kawy : małe, śliczne i pyszne.
Cupcakes czekoladowo – pomarańczowe

Zródło :Ginger & tomato

Na 12 szt.
125 gr. masła

100 gr. gorzkiej czekolady
300 gr. dżemu (ja użyłam pomarańczowego)
150 gr. cukru
2 jajka
150 gr. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć masło do otrzymania kremu, dodać masło do rozpuszczonej czekolady i wymieszać, dodać dżem, cukier i rozbełtane jajka, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wypełnić 12 foremek do cupcakes do ¾ wysokości, włożyć do piekarnika na 25 minut 180 stopni.Odstawić do wystygnięcia.

Kakaowy cheese frosting

Zródło: Zenzero & Canella

100 gr. miękkiego masła
110 gr. Sera Philadelphia
125 gr. cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao

Utrzeć masło i ser a następnie dodawać cukier po łyżce przesiany cukier puder i kakao, ubijać mikserem do uzyskania kremu. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodać łyżkę mleka. Włożyć do lodówki na godzinę, a następnie dekorować cup akces. Udekorowane cup akces przechowywać w lodówce.