poniedziałek, 16 marca 2015

Czas na mazurki...Mini Mazurki czekoladowe


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, w tym roku chciałabym przedstawić kilka przepisów na tak popularne świąteczne mazurki. Przyznam, że do tej pory nieczęsto gościły na moim stole, ale pewnie dlatego ,że w mojej rodzinie nie było tradycji ich pieczenia. W tym roku miałam okazję napisać artykuł dla czasopisma ''Cukiernictwo'', był on poświęcony właśnie mazurkom i dlatego spędziłam trochę czasu na ich bliższym poznawaniu. Poniżej prezentuję jeden z zaproponowanych przeze mnie przepisów. 

Składniki na około 12 sztuk:

Ciasto:
  • 75 g cukru pudru
  • 100 g margaryny lub masła
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki ulubionego likieru lub rumu
  • 265 g mąki tortowej


Wymieszać w mikserze masło z cukrem pudrem, dodać jajko , likier i mąkę i zagnieść ręcznie. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 3 godziny do lodówki.
Następnie wyjąć z lodówki , rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać kwadraty o boku około 6 centymetrów. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut.
Odstawić do wystygnięcia.

Krem:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masy kajmakowej lub krówkowej
  • około 100 g mieszanki bakalii


Połamaną czekoladę razem z masą włożyć do miseczki i podgrzewać nad parą wodną do rozpuszczenia się czekolady. Wymieszać i smarować mazurki, następnie posypać bakaliami.

Ganache:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany kremówki 30 %


Kremówkę podgrzać (nie gotować) i zalać nią połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić do wystudzenia, a następnie ubić i dekorować mazurki za pomocą rękawa cukierniczego.

Ten i inne przepisy na wielkanocne mazurki znajdziecie w najnowszym numerze czasopisma Cukiernictwo



2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails