środa, 21 maja 2014

Mandelkaka - szwedzkie ciasto migdałowe

 
10-11 maja w Opolu odbył się Opolski Weekend Europejski. Razem z koleżankami ze Stowarzyszenia Opolskich Blogerów Kulinarnych miałyśmy przyjemność częstować odwiedzających potrawami z krajów europejskich. Ja przygotowałam szwedzkie ciasto Mandelkaka.
Kilka osób poprosiło mnie o przepis, więc z drobnym opóźnieniem ciasto migdałowe pojawia się na blogu. Smacznego!
 
Mandelkaka czyli ciasto migdałowe:
 
Ciasto:
  • 200 gr. zmielonych migdałów
  • 4 białka
  • 120 gr. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubijając dodajemy cukier i proszek do pieczenia.
  2. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy migdały.
  3. Na blaszce do ciasta układamy papier do pieczenia i rysujemy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
  4. Przygotowana masę umieszczamy w obrębie okręgów i pieczemy przez około 20 min. w temp. 180 st. (10 minut w górnej części piekarnika i 10 min. w dolnej części)
  5. Upieczone krążki ściągamy z blachy i układamy spodem do góry na blacie posypanym cukrem pudrem. Odklejamy papier do pieczenia i odstawiamy do wystygnięcia.
 
Krem:
 
  • 100 ml śmietany kremówki 30 % w temp. pokojowej
  • 225 gr. miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 50 gr. cukru
  • 100 - 200 gr. płatków migdałowych do dekoracji
 
Żółtka cukier i śmietanę ubijamy nad parą wodną do uzyskania puszystego i gęstego kremu ( ubijamy około 10 min, nie zagotowywać).
Garnek z ubitym kremem wstawiamy do zimnej wody i dalej ubijamy do ochłodzenia kremu.
W osobnej misce ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego zimną masę jajeczną.
Płatki migdałów wysypujemy na blachę i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 st., czekamy do zrumienienia.
 
Ciasto przekładamy kremem, pozostałą część kremu wykładamy na wierz i boki ciasta.
Obsypujemy zrumienionymi , schłodzonymi płatkami migdałowymi.

UWAGA:
Gdyby krem wyglądał na zwarzony to należy go przez chwilę ubić nad parą wodną.

4 komentarze:

  1. Idealny na na majowy piknik :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite ciasto. Chętnie byśmy się skusiły na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już słowo "szwedzkie" działa na mnie jak magia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne to mało powiedziane. To niebo w gębie :) Ślicznie dziękuję :) Będę próbować zrobić to cudo jak tylko znajdę trochę czasu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails