piątek, 9 maja 2014

Ciasto Cappuccino-Banan


Choć czasu mało i zawsze gdzieś biegnę to na ciasto znajdzie się czas, szczególnie w niedzielę! Z serii ciast do kawy, dziś przedstawiam ciasto czekoladowe z galaretką cappuccino i kremem bananowym.Kolejne słodkie przepisy czekają, muszę tylko znależć trochę czasu na ich opisanie, a tu zapowiada się pracowity weekend!



Ciasto czekoladowe:( składniki na tortownicę o średnicy 23 cm)

  • 3/4 szklanki* gorzkiego kakao
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka w temp. pokojowej
  • 3/4 szkalnki maślanki
  • 3/4 szkalnki gorącej kawy (przygotowanejłyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

*szklanka = 250 ml

  1. Piekarnik ustawić na 180 st.
  2. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm.
  3. Wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki posypać mąką.
  4. W misce miksera wymieszać suche składniki.
  5. W drugiej misce wymieszać jajka, maślankę, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dodać je do suchych składników.
  6. Na koniec wmieszać gorącą kawę i wlać ciasto do formy ( Ciasto będzie bardzo płynne, można zabezpieczyć forme z zewnątrz folią aluminiową).
  7. Piec około 40 min. lub do suchego patyczka.
  8. Poczekać aż ciasto ostygnie, przeciąć na dwa blaty ( wykorzystamy tylko jeden), następnie można włożyć na pół godz. do zamrażarki.

Galaretka cappuccino:

  • 500 ml zimnego mleka
  • około 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( według uznania)
  • około 4 łyzeczek cukru ( według uznania)
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku
  • troszkę zimnej wody
  1. Żelatynę zamoczyć w małej ilości zimnej wody.
  2.  Odlać około 200 ml mleka i podgrzać. 
  3. W ciepłym mleku rozpuścić kawę i cukier, a następnie dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia.
  4. Dodać resztę mleka i odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
  5. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na ciasto.


Krem bananowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 gr. serka mascarpone
  • 3 łyżki bananowego Nesquika w proszku
  • 50 gr. gorzkiej czekolady (do dekoracji)
Wymieszać serek z Nesquikiem.
Dodać śmietanę kremówkę ( nie ubitą) i wymieszać z serkiem. Mieszać tylko do połączenia składników , żeby krem nie zrobił się za rzadki.
Przygotwany krem ułożyć na zastygniętej galaretce.
Ozdobić startą czekoladą.




8 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:) chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie bananów i cappuccino zawsze świetnie ze sobą współgra. Piękne zdjęcie - bardzo apetyczne:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niezwykle kusząco;)) Aż mam ochotę je zrobić, jednak nie spotkałam się z nigdy z Nesquikiem w proszku. Podpowiesz gdzie to znajdę??
    Obawiam się też czy ten krem nie będzie spływał? Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda absolutnie obłędnie!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie i zapewne też tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda cudownie!!

    Zapraszam na nowo powstałego bloga :)!
    http://fitnessie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny :) To zdecydowanie ciasto dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda i z pewnością pysznie smakuje:). Postaram się zrobić to ciasto w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails